Ingredience
K výrobě detoxikačního nápoje budete potřebovat tyto suroviny (nejlépe v bio kvalitě):
- 6 listů salátu
- 1/2 citronu bez kůry
- 2 jablka (omyté a překrojené na poloviny)
- 1,5 až 2 cm odřezek zázvoru (umyté a oloupané)
- 1 červenou řepu (umyta a ošoupaná)
- 3 mrkve (umyté a oloupané)
Příprava
Celá příprava vám nezabere více než 8 minut. Postupujte následovně:
- Vložte všechny suroviny do odšťavňovače nebo mixéru. Pokud použijete mixér, přidejte ještě 1 až 2 sklenice čisté vody.
- Odstavte jejich. Při mixéru výslednou směs přeceďte přes látku nebo gázu.
- Před konzumací šťávu dobře promíchejte.
Užívání
Vyrobena šťáva poslouží na 2 až 3 dávky. Nejlepší je to pít na prázdný žaludek alespoň 15 až 30 minut před jídlem, například před snídaní, obědem nebo večeří.
Nevypitú část uskladněte v chladničce a vypijte do 12 hodin.
Nápoj užívejte 3 až 7 dní, podle závažnosti vašeho zdravotního stavu a znečištění jater. Na prevenci stačí kratší a na důkladnější detoxikaci delší doba.
Zdravotní přínosy jednotlivých ingrediencí
Salát obsahuje hodně chlorofylu, který eliminuje toxiny z krevního oběhu a také neutralizuje těžké kovy, pesticidy a jiné chemikálie.
Citron je bohatý na vitamin C, který pomáhá přeměňovat toxiny na látky, které jsou rozpustné ve vodě a snadno se z těla odstraňují, čímž se podpoří činnost jater.
Jablka jsou bohaté na pektin a jiné látky nápomocné při čištění těla a odstraňování nánosů z trávicího systému.
Zázvor je extrémně prospěšný při léčbě trávicích potíží jako nadýmání, plynatost a zácpa.
Červená řepa a mrkev jsou bohaté na betakaroten (vitamin A) a rostlinné bioflavonoidy, které stimulují a zlepšují funkce jater.
Zdroj:domacaliecba.sk