3. Svalová slabost a letargie

Motorická kůra mozku stimuluje a řídí pohyby svalů v těle. Pravá ovládá levou stranu a naopak, a pokud je tam nádor, jsou tyto „dráhy“ zcela narušeny a pacientova funkce kontroly pohybu je ztracena nebo snížena. V případě nádoru na mozku vás nemusí bolet například noha, ale pravděpodobně s ní budete hýbat pomaleji nebo vůbec. Slabost nohou však může také znamenat, že máte vážný nedostatek vitamínu D.

4. Měnící se emoce a rizikové chování

„U pacientů trpících mozkovými nádory se může rozvinout deprese, hněv nebo úzkost, i když předtím tyto typy emocí neprojevovali. To se stane, když nádor začne ovlivňovat čelní lalok, který je zodpovědný za osobnostní rysy,“ říká neurochirurg Sumit. Vadera z Irwin University v Kalifornii.

Pacienti mohou také zaznamenat změny v chování – mohou se rozzlobit, být úzkostliví, riskantní kroky, otevřeně a nevhodně projevovat svou sexualitu nebo s tím úplně přestat.

„Velký nádor, který pomalu roste v čelním laloku, může změnit člověka a jeho úsudek natolik, že je často považován za kriminální nebo psychiatrický případ,“ řekl doktor Chen

5. Ztráta rovnováhy

Mozek hraje klíčovou roli v motorických funkcích. Pokud se vám špatně chodí, zvláště ve tmě a nakláníte se při chůzi na jednu stranu, může jít o příznak rakoviny mozku, způsobené nádory v mozečku, který je zodpovědný za rovnováhu a koordinaci pohybu. Problémy s rovnováhou mohou být také tichým příznakem roztroušené sklerózy.

6. Potíže s řečí

Dalším typickým příznakem rakoviny mozku je nezřetelná řeč nebo „polykání“ slov.

„Problémy s řečí, jako je koktání, potíže s pojmenováním známých předmětů nebo porozumění partnerům, často poukazují na nádory ve frontálním nebo temporálním laloku, tedy v oblastech mozku spojených s motorickými a řečovými funkcemi. V mozku jsou dvě centra řeči – Wernicovo pole, které pomáhá nám. rozpoznávat a rozumět řeči, a Brockovo pole, které aktivuje svaly produkující zvuk.U mozkových nádorů jsou často ohrožena obě pole,“ vysvětluje doktor Karuba.

Zdroj:lifter