Recept: Avokádová pomazánka s žitným chlebem
Ingredience:
- 100 g avokáda
- 100 g lučiny
- 1 ČL (čajová lžička) citrónové šťávy
- 1 g soli (na špičku nože)
- 1 g pepře (na špičku nože)
- 340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)
Postup: Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Namažeme na chléb. (4 porce)
4. Neposloucháte své tělo
Poslední rada je naprosto jednoduchá, přesto si s jejím uchopením mnozí stále nevědí rady. Pokud má vaše tělo prospívat, chcete být štíhlí a fit, musíte umět naslouchat potřebám svého těla. „I když jsem zastáncem všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovku 2. typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídani experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama,“ tvrdí Kateřina Hollerová. Snídaně se doporučuje dětem, těhotným ženám a lidem s vysokými nároky. V ostatních případech nelze s jistotu tvrdit, že snídaně je důležitý základ dne.
Zajímavost: Věděli jste, že je jedno, jestli začnete jíst v sedm hodin ráno, nebo experimentujete s tzv. přerušovaným hladověním a jíte až později? Důležitý je celkový energetický příjem za den přizpůsobený vašim cílům a fyzické aktivitě.