1. Rýže

Podle Food Standards Agency obsahuje surová rýže spory velkého počtu škodlivých bakterií. A přežijí, když se vaří rýže, i když je to relativně bezpečné: většina při uvaření zemře.

Pokud jste ale nedokončili konzumaci rýže, proces reprodukce těchto škodlivých organismů začíná obnovenou energií. A jde to rychleji, než se zdá. Proto včerejší rýže často způsobuje průjem, zvracení a další zažívací potíže.

V tomto případě mikrovlnná trouba nemůže: některé spory přežijí i při teplotě 100 stupňů.

Proto nikdy nevařte rýžovou kaši pro budoucí použití. Pokud je již vařené, ale ještě jste ho nedojedli, vložte jej do chladničky nebo dokonce do mrazničky.

Pamatujte: pokud rýže stála při pokojové teplotě déle než hodinu, je již nebezpečné ji jíst!

2. Rostlinný olej

Používání rostlinného oleje ke smažení, které již bylo jednou použito, znamená udělat chybu, která může v budoucnu vést k kardiovaskulárním chorobám, mozkové mrtvici a dokonce k rakovině.

Nový výzkum ukazuje, že opakovaně zahřívané polynenasycené oleje obsahující kyselinu linolovou (jako je řepka, kukuřice, slunečnice a sója) tvoří toxickou sloučeninu, která je velmi nebezpečná pro zdraví.

Mluvíme o mastné kyselině 4-hydroxy-trans-2-nonenalu.

“ Opakované ohřívání jídla na pánvi s rostlinným olejem je více než kouření.“ V obou případech riskujete podobná rizika , “říká Janey Moloo, mluvčí Americké dietetické asociace.

3. Zelenina

Podle Centra pro bezpečnost potravin nelze krájenou zeleninu skladovat déle než 12 hodin při teplotě nad 4 stupně Celsia. Pokud víte, že tento salát během této doby nedojdete, zmrazte ho.

Faktem je, že mnoho druhů zeleniny – zejména špenát, celer a řepa – obsahuje látky zvané dusičnany.

Samy o sobě jsou neškodné, ale při pokojové teplotě se stávají katalyzátorem růstu bakterií, které tvoří dusitany. A oni zase způsobují bolesti hlavy, únavu, dušnost a dokonce záchvaty.

Zdroj:mirkasoty.life