4) Ztráta chuti k jídlu.

Akumulace tekutiny v břiše v důsledku srdečního selhání je často doprovázena břišním diskomfortem a nechutenstvím

5) Nevolnost.

Nevolnost, pálení žáhy, poruchy trávení a bolest v oblasti mohou být způsobeny srdečními problémy. To se stává častěji u žen. Rozrušený žaludek samozřejmě nemusí zcela souviset se srdcem, ale pokud vám hrozí riziko, je lepší navštívit lékaře.

6) Zvýšená úzkost.

Stává se, že infarkt je doprovázen silnou úzkostí a pocitem strachu ze smrti. Lidé, kteří přežili infarkt, často uvádějí pocit „zkázy“.

7) Epizody ztráty vědomí.

Cévní mozkovou příhodu (mozkové krvácení) mohou doprovázet epizody silné slabosti, závratě, ztmavnutí očí, ztráta vědomí. Nejzávažnější synkopa může být způsobena dysfunkcí srdce a ztráta vědomí pak může být smrtelná.

V každém případě, i když omdlíte, po kterém se vám podařilo rychle se vzchopit, musíte být vyšetřeni. Pokud někdo omdlí před vámi, okamžitě zavolejte sanitku.

 Slabost.

Ve dnech před a během infarktu se u některých lidí vyskytla těžká nevysvětlitelná slabost. Někdy se lidé cítí tak špatně, že nemohou držet papír mezi prsty.

9) Kožní vyrážka.

Studie prokázaly, že lidé s ekzémem mají o 48% vyšší riziko vysokého krevního tlaku a o 29% vyšší riziko vysokého cholesterolu. Mít šindele zvyšuje riziko srdečních problémů o 58%.

10) Dušnost.

Dýcháte i po chůzi? Zažili jste neočekávaně stav blízký bronchiálnímu astmatu, ale nikdy jste tuto nemoc neměli a ne? Tyto příznaky jsou běžné u srdečního selhání zvaného srdeční astma. Nebezpečným důsledkem srdečního astmatu je plicní edém. Naléhavě volejte sanitku!

11) Časná plešatost.

Vědci zjistili, že časná plešatost a rané šedivé vlasy u mužů do 40 let mohou naznačovat predispozici k onemocnění srdce. To je ještě jistější známka srdečních problémů než obezita

12) Přerušení práce srdce.

Rytmus srdce je často porušován – sotva třepe, pak zamrzne a najednou začne šíleně bušit? Dochází k porušení, i když právě ležíte na gauči? Příčinou může být osteochondróza, endokrinní onemocnění a dokonce i akutní infarkt myokardu a ischemická choroba srdeční. Nezapomeňte se poradit s odborníkem.

13) Močení v noci.

Vstáváte několikrát za noc jít na toaletu? Možná jste večer nachladli nebo vypili příliš mnoho čaje? Možná ano. Vývoj srdečního selhání však také přináší stejné příznaky.

V noci, když si lehnete, se zvyšuje průtok krve ledvinami a je třeba častěji močit. Během dne je tato touha potlačena kvůli stagnaci krve v žilách.

14) Spánková apnoe

Apnoe je zastavení dýchání, ke kterému může dojít z různých důvodů. Zastavení ventilace na více než 10 sekund je již považováno za apnoe. U osob se spánkovou apnoe mohou tyto zastávky trvat několik minut a vyskytnout se 10-15krát za hodinu.

Hladovění kyslíkem, ke kterému dochází během dechových pauz, a uvolňování hormonu adrenalinu do krevního řečiště v době každého probuzení vedou k chronickému poškození srdečního svalu.

15) Pocení.

Studený pot je poměrně častým příznakem infarktu. Může se ukázat, že vy, který sedíte na židli, najednou propuknete v potu, jako byste právě intenzivně pracovali.

Zdroj:Fithacker