7. Léky na bolest hlavy

Uf, ty strašné bolesti hlavy! Pokud vás nebaví žít na prášcích nebo jste všichni pro přírodní léky, zkuste toto:

– Brambory omyjeme a nakrájíme.
– Umístěte kousky na spánky a čelo a zavažte je obvazem.
– Lehněte si, zavřete oči a počkejte, až bolest přejde.

8. Zlepšete své zdraví pomocí bramborové

šťávy Bramborová šťáva je bohatá na vitamíny a minerály, včetně vápníku, fosforu a vitamínu C. Díky tomu posiluje váš imunitní systém a poskytuje mnoho zdravotních výhod. Vědci z Manchesterské univerzity například zjistili, že bramborová šťáva léčí vředy a pálení žáhy a může dokonce zabránit množení bakterií v žaludku. Snižuje cholesterol, snižuje riziko rakoviny, zmírňuje zácpu a pomáhá při hubnutí. Je snadné vyrobit:

– Brambory omyjeme a oloupeme.
– Nakrájejte ho, vložte do mixéru a melte, dokud se nezmění na tekutou pastu.
– Pastu přeceďte přes gázu, abyste získali šťávu.
Vzhledem k tomu, že není nijak zvlášť chutná, můžete přidat další zeleninu pro zlepšení chuti.

9. Pro zářivou pleť

Jakkoli to zní divně, brambory jsou skvělé pro vaši pleť. Antioxidanty, vitamín C a bramborový škrob pokožku hydratují a vyživují. Zde jsou další výhody, které můžete získat z brambor a jak:

– Odstraňuje tmavé kruhy a váčky pod očima. Nakrájejte dvě kolečka brambor a přiložte si je na oči na 10–15 minut. Poté si umyjte obličej studenou vodou.
– Odstraňuje akné. Potřete akné kouskem syrových brambor a nechte přes noc. Ráno se normálně umyjte. Opakujte léčbu, dokud neuvidíte výsledky.
– Bojuje proti tmavým skvrnám. Brambory oloupejte a nakrájejte. Naneste pastu na obličej masírováním. Nechte působit 5 minut a opláchněte studenou vodou.
– Odstraňuje nepravidelnosti na obličeji. Umyjte si obličej čerstvou a vychlazenou bramborovou šťávou. Počkejte, až uschne, a otřete si obličej měkkým hadříkem.
– Zmírňuje bodnutí hmyzem. Potřete místo kousnutí kouskem brambory a počkejte, až uschne. Opakujte několikrát denně.
– Hydratujte pokožku a redukujte vrásky. Brambory nastrouháme, přidáme lžíci medu a lžíci olivového oleje. Směs naneste na pokožku a nechte 10 minut působit, poté opláchněte studenou vodou.
– Ošetření mastné pleti. Nastrouhejte čistou, oloupanou bramboru, přidejte trochu růžové vody a lžičku citronové šťávy. Nechte masku na obličeji 15-20 minut, opláchněte a osušte obličej.

10. Řekněte ne zamlženým brýlím

Pokud nosíte brýle, víte, jak dráždí, když se v zimě pokoušíte vypít horkou kávu nebo čaj nebo vstoupit do teplé místnosti, aniž byste na pár minut oslepli. Nebojte se, spása je v bramborách. Brambory rozkrojte napůl, otřete sklenice a osušte je měkkým suchým hadříkem.

11. Pro čistá okna

Zapomeňte na chemikálie! Okna potřete půlkou brambory a otřete je suchým hadříkem, dokud se nelesknou.

12. Dělejte studené a teplé obklady

Je známo, že teplo a chlad mají při aplikaci ve formě obkladů neuvěřitelné účinky: uvolňují křeče, bolesti svalů, zlepšují krevní oběh, snižují bolest z modřin a mnoho dalšího. Z brambor lze připravit teplé i studené obklady.

– Dejte na modřinu studené brambory, abyste utišili bolest. Nezapomeňte ho přikrýt utěrkou.
– Upečte nebo uvařte bramboru, zabalte ji do utěrky a přiložte na slupku jako teplý obklad. Brambory velmi dobře udržují teplo, takže povlak bude teplý po dlouhou dobu.

13. Bavte se s razítky

Pamatujete si, jak jsme si všichni jako děti rádi hráli s razítky? Nyní je můžete svému dítěti vyrobit sami s pomocí nože, brambor a barvy. Můžete je použít k vytváření vzorů na oblečení, povlaky na polštáře a tak dále – stačí zapojit fantazii!