Posečenou trávu nikdy nevyhazujte

Použijte ho na výrobu travního kvasu, který je plný dusíku, draslíku, fosforu a organických látek. Pokud se v trávě nachází také kopřiva, nebo pampeliška, je to jen plus.

Stačí, když na trávu nalijte několik věder vody – platí poměr 1: 1 (kolik trávy, tolik vody).

Vše smícháme a necháme Fermetovat – kvasit. Pravidelně mícháme a je nutné, aby byla nádoba umístěna do polostínu.

Tekutina by měla být 20-35 cm od okraje nádoby, během kvašení se totiž objeví pěna, která by z nádoby vytekla.

Okurky rostou jako divé

Po tomto životabudiči rostou okurky jako divé: A nestojí to ani cent!

Naplňte kbelík do 2/3 chlebovými kůrkami a zalijte vodou. Namočené kůrky něčím zatižte, v opačném případě budou plavat, když chléb začne kynout. Umístěte kbelík na teplé místo na dobu jednoho týdne.

Výsledná konzistence se ředí vodou v poměru 1: 3 a použije se jako hnojivo, kterým zalijeme čerstvě zasazené okurky. Zaléváme od počátku kvetení dokud plody nejsou velké.

Chcete nejkrásnější muškáty v okolí? Je to hračka!

Pěstitelku s nejhezčími muškáty v okolí prozradila svůj trik: Stačí kapka této látky a budou doslova obsypané květy!

Vše, co musíte udělat je použít jedinou kapku jódu. V 1 litru vody / ideálně dešťové) rozmíchejte 1 kapku jódu. Tuto směs můžeme používat na hnojení. Aplikujeme na vnitřní stěny květináče a vždy použijeme na maximálně 50 ml při každé zálivce.

Nepřekračujte doporučenou dávku 50 ml, abyste kořeny muškátů nepoškodili. Zálivku se doporučuje aplikovat jednou za měsíc. Jód má fungicidní účinek, působí proti stresorům, které snižují vitalitu rostliny a odčerpávají její energii pro tvorbu listů a květů. Přispívá také k bujnému, nepřetržitému kvetení a zvyšuje celou odolnost rostliny.

Ledový salát bez mšic

Jediné, co musíte udělat, je vysadit ho k pastináku nebo k jahodám. Rostliny si navzájem nejen pomáhají, ale chrání před škůdci. Můžete si užívat šťavnaté listy salátu bez mšic.

Základem úspěchu jsou včely – takto je přilákáte!

Bez včel není opylování a bez opylení není úroda. Pokud chcete přilákat včely a čmeláky, které vám pomohou úrodu okurek znásobit, proveďte toto: V odstáté vodě rozpusťte trochu medu nebo cukru a touto směsí postříkejte záhony. Pokud pěstujete plodiny ve skleníku, vysaďte k nim i Brutnák lékařský. Má jedlé květy a působí jako magnet na včely.

Pěstujete zelí? Vysaďte k němu jetel!

Tato stará finta funguje nejen jako spolehlivá ochrana zelí před plevelem, ale i před obávaným motýlem se smetanovými křídly – bělásek zelným. Je to jednoduchá, ale velmi účinná pomoc.

Před pěstováním dýní a cukety udělejte tohle!

Zasaďte ji do řádků, ve kterých jste předtím pěstovali ředkvičky. Z nějakého důvodu dokáže ředkev vytvořit perfektní podmínky pro pěstování těchto plodin. Zapamatujte si ředkev je předskokanem dýně a cukety.

Trik, díky kterému vám fazole rychleji vyklíčí

Abyste neriskovali, že semínka fazolí se v půdě neproberou k životu, máme pro vás malý zlepšovák našich babiček. Před výsadbou je na 1 den namočte do vody (ale na 2 dny, tak aby fazole praskla). Potom ji potřete olejem a vložte do půdy – olej vytvoří na povrchu ochrannou vrstvu, která ji ochrání před nadměrnou vlhkostí nebo naopak nedostatkem vláhy.

Fazole a kukuřice

Známí sousedé, je znali již původní obyvatelé Ameriky a stejně i naši předkové. Kukuřice poskytuje fazolím oporu a vytváří pro ni ideální světelné podmínky.

Obě rostliny také vytvářejí perfektní rovnováhu živin v půdě. Kukuřice odčerpává dusík z půdy a fazole ho do půdy dodává.

Cibule bez červíků

Vysaďte k ní červenou řepu a kolem heřmánek. Rostliny navzájem kooperují, pomáhají si v růstu a chrání před škůdci.