Onemocnění jater lze rozdělit do skupin

1. Virová hepatitida, nealkoholické ztučnění jater, alkoholická hepatitida, autoimunitní hepatitida a toxické poškození jater různými chemikáliemi.
2. Detekce jaterních nádorů nebo metastáz.
3. Poškození jater způsobené degenerativním procesem, známým jako jaterní fibróza. Primární miliární cirhóza a jaterní cirhóza jako formy poškození jater.
4. Traumatické poškození jater.
5. Různá infekční onemocnění jater, jako je tuberkulóza jater, syfilis a parazitární infekce a další.
6. Dědičná onemocnění jater a vrozené jaterní vady jako Gilbertův syndrom.

Snížená energie a celková slabost

U onemocnění jater se často objevují stížnosti na pocit únavy, který obvykle nezaznamenávají sami pacienti, ale jejich příbuzní. Slabost, lhostejnost, ztráta energie a poruchy spánku mohou být způsobeny celkovou otravou organismu. K tomu dochází, když játra neplní svou primární funkci filtrace krve a vylučování škodlivých látek.

Nadýmání

Ve většině případů je nadměrné hromadění tekutiny v břišní dutině způsobeno cirhózou jater. K tomu dochází, když se v těle zadržuje tekutina nebo sodík, což vede ke zvýšení krevního tlaku v cévách, které jsou spojeny s játry přes střevní trakt a další orgány.

Špatná cirkulace a zánět brání tělu odstraňovat sodík z buněk, takže se hromadí tekutina. To může způsobit křeče, citlivost, potíže s dýcháním a bolest.

Bolest břicha

Jak jsme diskutovali dříve, játra se nacházejí nad žaludkem a vpravo od plic. Když se játra zapálí, začíná pocit bolesti, který se šíří po celém těle a je pociťován v oblasti spodní vnitřní vrstvy.

Zadržování tekutin v těle

Případné zadržování sodíku v těle a zvýšený krevní tlak mohou vést k zadržování tekutin v těle a způsobit otoky bez přítomnosti ascitu. Častým projevem toho jsou otoky obličeje, nohou a rukou a také dušení.

Výživa

Rozvoj cirhózy a selhání jater negativně ovlivňuje fungování trávicího systému. Výsledkem je nadýmání, bolest a nevolnost, která zpomaluje střevní motilitu. V přítomnosti inzulínové rezistence a selhání jater se zvyšuje počet střevních bakterií, což problém dále zhoršuje.

Trávení

Poškození jater může vést ke zvýšené propustnosti střev. To může způsobit obstrukci gastrointestinálního traktu, což zase může vést k bakteriální ruptuře střeva. Pomalé trávení je spojeno se změnami hladiny hormonů a přítomností žluči, stejně jako s výrony a zácpou. Snížený gastrointestinální komfort může také naznačovat zhoršenou funkci jater.

Svědící pokožka

Často s chronickými běžnými jaterními patologiemi se objevuje svědění kůže, což je běžný příznak. Svědění obvykle začíná na dlaních, chodidlech, záhybech mezi prsty na rukou a nohou a v místech, kde dochází ke tření o oblečení.

Difuzní jaterní změny

Bilirubin se tvoří v hemoglobinu krevních buněk neúplným trávením, což je v podstatě odpadní produkt trávení. Když se jeho hladiny hromadí v krvi, oči a kůže získají nažloutlý odstín. Šíření bilirubinu do jater ve většině případů ukazuje na přítomnost jaterního onemocnění nebo ucpání žlučovodu.

Ztráta chuti k jídlu

Výskyt onemocnění jater a mechanismus hladu během imunitní odpovědi je spojen s aktivací cytokinů. Protokoly fungují jako mediátory pro podporu produkce cytokinů v trávicím traktu, což může vést ke ztrátě chuti k jídlu.

Barva stolice

Změny barvy stolice mohou být důsledkem dysfunkce jater, která je klinickým projevem různých onemocnění, jako je cirhóza, nádory, žlučové kameny, cysty nebo hepatitida.

Atypická barva moči

Různé jaterní poruchy mohou ovlivnit tvorbu bilirubinu, zatímco funkcí ledvin je odstraňovat ho z těla močí. Moč, která obsahuje zvýšené hladiny bilirubinu, se může lišit v barvě od světle žluté po růžovou, zlatou nebo hnědou. To může znamenat poškození jater.

Zácpa

Pokud jsou játra vážně poškozena, objevují se i problémy s trávicí soustavou. Vysoký krevní tlak v krevních cévách jater může způsobit prasknutí těchto cév, což následně způsobí krvácení v gastrointestinálním traktu.