Suché oči

Suché oko způsobuje nepohodlí a svědění, což zase poškozuje jemnou pokožku kolem oka. Alergie mohou způsobit suché oko, ale také závažnější stav zvaný Sjogrenův syndrom, což je vzácná porucha imunitního systému.

Oteklé červené oči

Obvykle je to důsledek únavy a nedostatku spánku. Velmi často se objevuje jako důsledek nadužívání očních kapek, které pomáhají unaveným a těžko spícím lidem. Nakonec jim kapky škodí více, než pomáhají.

Žluté skvrny poblíž duhovky


Tato změna je typická pro starší lidi a pro ty, kteří tráví hodně času na slunci. Žluté skvrny mohou být způsobeny UV zářením v očích.

Malá tmavá tečka na pozadí blikajících vlnovek

 
Tyto příznaky mohou naznačovat špatný krevní oběh v mozku. Zpravidla však tečky, které se objevují a mizí, naznačují neprůhlednost sklivce. Nejběžnější příčinou je stárnutí. Ohrožení jsou však i lidé s metabolickými poruchami, jako je cukrovka a vaskulární poruchy.

Nedobrovolné trhání


Fenomén typický pro lidi vystavené světlu z monitorů nebo smartphonů. Světlo, které vydávají, vysychá oko, které se snaží vyrovnat nedostatek vlhkosti a způsobit slzení.

Blednutí obrazu

 
Obrázek, který zmizí z určitých oblastí zorného pole, je známkou oční migrény. Může to být doprovázeno bolestmi hlavy v důsledku poruch cerebrálního oběhu. Oční migréna je neškodná. Neexistuje přesné vysvětlení jeho výskytu.

Rozmazané vidění 

 
Nejviditelnějším vysvětlením je krátkozrakost. Není však jediný. Může to být také známka cukrovky. Pokud kromě rozmazaného vidění zaznamenáte oslepující světlo a prstenec kolem světelných zdrojů, může to znamenat kataraktu.
 Protein žlutého oka

 
Jeho příčinou je onemocnění jater a žlučovodů.
 
Pokud zaznamenáte některý z příznaků, informujte prosím svého lékaře. Oči nám vysílají signály poměrně brzy, že se v těle děje něco neobvyklého.

Zdroj:zdrowie.tvn.p