4. Náhlá zástava srdce

Podle Cleveland Clinic zemře ve Spojených státech každý rok na náhlou srdeční zástavu 325 000 lidí. Jedná se převážně o muže ve věku 30 až 40 let. Jeho hlavní příčinou je arytmie (abnormální srdeční rytmus). Bez lékařské pomoci může smrt nastat během několika minut.

5. Plicní mor

Nemoc se vyskytuje převážně v Africe. Přenáší se kousnutím infikované blechy nebo kontaktem s nakaženou osobou. Bez použití antibiotik v první den onemocnění může dojít k smrtelnému výsledku.

6. Meningokokémie

Onemocnění způsobují meningokokové bakterie. Rozvíjí se velmi rychle: teplota stoupá a objevuje se charakteristická vyrážka. Bez antibiotické léčby může pacient zemřít první den. Nejlepší prevencí onemocnění je včasné očkování.

7. Cholera

Požití potravy nebo vody kontaminované vibriocholerou způsobuje vodnatý průjem a těžkou dehydrataci, až šok a smrt během několika hodin. Při podezření na choleru je nutná urgentní hospitalizace. Léčba spočívá v rehydrataci organismu, aby se nahradily ztracené tekutiny, a v užívání antibiotik.

8. Diabetická ketoacidóza

Smrtelná a častá komplikace diabetu (většinou 1. typu) nastává, když hladina inzulinu v krvi prudce klesne, což způsobí, že tělo místo glukózy na energii spaluje tuky. Vznikají ketolátky, což jsou kyseliny. Jakmile se dostanou do krve, otráví tělo.

Bez řádné léčby může nastat kóma a dokonce smrt. Nejčastějšími příznaky diabetické ketoacidózy jsou: bolest hlavy, svalová ztuhlost (zvýšený svalový tonus), nevolnost a zvracení, zrychlené dýchání a srdeční frekvence a zápach z dechu po acetonu. Léčba: podávání inzulinu a rehydratace organismu. Prevence – neustálá kontrola hladiny cukru v krvi.

9. Nekrotizující fasciitida

Nekrotizující fasciitida je způsobena streptokokovou infekcí, která se může dostat do těla například řeznou ranou. Jak vysvětluje Robert Citronberg, jde o akutní, rychle se rozvíjející onemocnění. Je charakterizována bolestí a výskytem erytému v postižené oblasti. Poté se vytvoří hrbolky s hnisavým obsahem, které jsou nahrazeny oblastmi nekrózy.

Onemocnění se vyznačuje těžkým průběhem, četnými komplikacemi a vysokou mortalitou. Proto je důležitá rychlá diagnostika, rychlá antibiotická terapie a chirurgické odstranění nemocné tkáně.

10. Septický šok

Onemocnění je způsobeno různými patogenními mikroorganismy a je komplikací různých infekčních onemocnění. Charakterizovaný akutním nástupem s vysokou horečkou, zimnicí, zvyšující se intoxikací.

Vyžaduje léčbu na jednotce intenzivní péče antibiotiky. Ačkoli studie ukazují, že pouze 50 % pacientů dostane potřebnou pomoc během prvních 6 hodin. Každá hodina po uplynutí stanovené doby snižuje přežití o 7,6 %. 

11. Syndrom toxického šoku

Syndrom toxického šoku je bakteriální infekce, která se dostává do krevního oběhu a způsobuje rychlé šíření toxinů po celém těle. Často je spojena s používáním produktů ženské hygieny, jako jsou tampony.

Příznaky toxického šoku jsou podobné jako u SARS. Pokud se tedy takové příznaky objeví během menstruace při používání tamponu, je nutné jej odstranit a okamžitě se poradit s lékařem. Je důležité rychle zahájit léčbu.

12. Hantavirová infekce

Tento virus se do lidského těla dostává kontaktem s močí a exkrementy zvířat, slinami infikovaných hlodavců. Podle Centra pro kontrolu nemocí (USA) umírá 38 % pacientů infikovaných tímto virem.

První ohnisko této infekce bylo zaregistrováno v roce 1973. Vzhledem k tomu, že příznaky nemoci připomínají chřipku, je obtížné ji diagnostikovat. Závažnost příznaků se rychle zvyšuje a může být život ohrožující. Léčba pouze v nemocnici, na jednotce intenzivní péče.

Pečujte o své zdraví a zdraví svých blízkých! Za jednoduchým onemocněním se může skrývat vážná nemoc. Zhoršení pohody je důvodem k konzultaci s lékařem. A čím dříve, tím lépe!

Zdroj:thehealthy.com