Náhlý přírůstek hmotnosti


Přestože přírůstek hmotnosti může být způsoben mnoha faktory, ale pokud k němu dojde náhle bez jakékoli změny stravovacích a fyzických návyků, může to podle WebMD být důvodem k obavám.
To je ve skutečnosti jeden z hlavních důvodů návštěvy Dr. Millera.
„Pacienti uvádějí, že nejí více než obvykle, ale stále přibývají na váze.“ Cvičí pravidelně, ale vůbec to nepomůže. Ve většině případů je to příčina hypotyreózy. “

Pokles libida


Hypotyreóza způsobuje snížení libida, uvádí health.com. Samozřejmě pak pociťujeme i další příznaky – přibývání na váze, bolesti svalů, vypadávání vlasů.

Bolest svalů


Když začneme cvičit nový sport, jako je veslování, můžeme po několik příštích dní pociťovat bolesti svalů a paží. Tento druh bolesti je normální a může mít samozřejmě jiné vysvětlení. Pokud naopak pociťujete náhodné a záhadné znecitlivění paží, paží, nohou nebo chodidel, může být zdrojem problému vaše štítná žláza. Nedostatek hormonů štítné žlázy může v průběhu času poškodit nervy, které vysílají signály z mozku do zbytku těla. „Výsledkem jsou nevysvětlitelné bolesti svalů.“ – podle Dr. Millera.

Vlající srdce


Když se zamilujeme, můžeme cítit, jak nám srdce bije rychleji. Palpitace však mohou být způsobeny také problémy se štítnou žlázou. Pak máme pocit, jako by srdce bilo dvakrát rychleji. Cítíte to na příslušném místě na krku nebo zápěstí.

Závrať


Pokud se vám v průběhu času objeví závratě, které náhle zesílí, může to být chyba štítné žlázy. Být nadměrně aktivní může způsobit, že je těžké se na něco soustředit, zatímco neaktivní může způsobit problémy s pamětí.
„Při léčbě pacientů s hypotyreózou jsou často překvapeni, jak rychle závratě ustupují a jak jasně se cítí,“ říká Dr. Miller. „Mnoho žen si myslí, že je to něco, co přichází s menopauzou, ale když je to známkou problému se štítnou žlázou.“

Vysoký krevní tlak


Pokud máte vysoký krevní tlak a jediným řešením je užívat léky, zdravě se stravovat nebo pravidelně cvičit, měli byste si nechat zkontrolovat štítnou žlázu.
U hyperaktivní štítné žlázy to může způsobit vysoký cholesterol, což může vést k srdečnímu selhání.

Zvýšená chuť k jídlu nebo změny chuťových pohárků


Ochutnali jste najednou různé věci jinak? Když je štítná žláza nadměrně aktivní, může se podle Health.com změnit chuť a vůně.
Pokud nemůžete přestat jíst, může to být příznak hyperaktivní štítné žlázy. Porucha pak vyrovná všechny přijaté kalorie, takže i přes neustálé stravování nemůžete přibírat na váze. I když to pro mnoho žen může znít jako sen, je to určitě důvod navštívit lékaře.

Nepohodlí na krku nebo krku


Štítná žláza je na krku, takže tam můžete cítit bolest. Hrudka v krku, změna hlasu nebo zvětšení štítné žlázy mohou být příznaky problémů se štítnou žlázou. Pokud necítíte žádnou z těchto věcí, můžete zkontrolovat, zda je v pořádku, když se podíváte do zrcadla, zda nenastane otok.
Podle AACE ThyroidAwareness se můžete zeptat následovně: „Se zrcadlem v ruce se zaměřte na spodní část krku nad klíční kostí, ale pod hrtanem. Vaše štítná žláza se nachází v této části krku. Při pozorování této oblasti zakloňte hlavu dozadu. Vypijte trochu vody a polkněte ji. Při polykání dávejte pozor na jakékoli hrudky nebo hrboly.
Nezapomeňte však nezaměňovat Adamovo jablko se štítnou žlázou. Štítná žláza je níže, blíže ke klíční kosti. Tento postup můžete opakovat několikrát.
Pokud uvidíte nějaké hrboly, měl by je také zkontrolovat lékař. Můžete mít zvětšenou štítnou žlázu nebo je tam hrčka, což vyžaduje odborné posouzení.

Zdroj:littlethings.com