Proč zařadit červenou řepu do svého jídelníčku?

1. Červená řepa bojuje s oxidativním stresem a poškozeními, které způsobují volné radikály. Za to jsou odpovědné hlavně látky jako betalainy a polyfenoly.

2. Posiluje stěny krevních cév a kapilár, za což vděčí vysokému obsahu vitamínů skupiny B.

3. Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a draslík – chrání srdce, dále hořčík posilující kosti, fosfor a železo – zvyšují produkci energie a nakonec jód, který zajišťuje biosyntézu hormonů štítné žlázy.

4. Vitamíny B12 a kyselina listová podporují tvorbu červených krvinek.

5. Kyselina listová dále regeneruje a omlazuje tělo tím, že stimuluje tvorbu nových buněk.

6. Betacyaniny v červené řepě mají silný protirakovinný účinek prostřednictvím utlumování množení rakovinných buněk.

7. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávení a vstřebávání živin.

8. Červená řepa urychluje metabolismus. To je velmi nápomocné hlavně pro lidi snažících se zhubnout, ale i pro sportovce, kteří potřebují hodně dostupné energie.

9. Vstřebávání vitaminu D z jídla je mnohem efektivnější za přítomnosti látek z červené řepy.

10. Červená řepa se ukázala jako účinná potravina na prevenci demence a ostatních neurogeneratívních onemocnění.

11. Červená řepa obsahuje více pektinu než jablko či mrkev. Pektin je v těle odpovědný za vázání a odplavování těžkých kovů a radioaktivních látek.

Pektin také předchází vzniku jiných onemocnění, zamezuje šíření škodlivých bakterií ve střevech a má také silné protirakovinné účinky, hlavně u leukémie.

Jak vidíte, léčivé vlastnosti červené řepy jsou opravdu všestranné.

Tak co, přesvědčili jsme vás o výhodách konzumace červené řepy? Pokud stále ne, tak na závěr uvedeme ještě pár jejích vlastností.

Tak například snižuje špatný cholesterol, snižuje vysoký krevní tlak, pročišťuje a regeneruje játra, zlepšuje mozkové funkce, má antisklerotické účinky a zefektivňuje metabolismus tuků.