4. Brambory

Glykoalkaloidy, které se nacházejí v bramborových listech, stoncích a klíčcích, se mohou vyskytovat v bramborách samotných, pokud byly ponechány příliš dlouho, zejména pokud byly vystaveny světlu. Glykoalkaloidy mohou způsobit žaludeční křeče, průjem, bolesti hlavy a někdy dokonce kóma a smrt. Předpokládá se, že i 3 až 6 miligramů této látky na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelné. Vyhněte se bramborám se zelenými skvrnami.

5. Mandle

Existují dva druhy mandlí – sladké a hořké. Hořké mandle obsahují poměrně velké množství kyanovodíku. Pouhých 7-10 syrových hořkých mandlí může způsobit problémy u dospělých a pro děti může být toto množství dokonce smrtelné.

6. Syrový med

Syrový med může obsahovat spory bakterií Clostridium Botulinum. Proto může být nebezpečný pro děti do jednoho roku a těhotné ženy. Zdroj:

7. Rajče

Stonky a listy rajčat obsahují alkalické jedy, které mohou způsobit bolest žaludku. Totéž platí pro nezralá zelená rajčata. Museli byste zkonzumovat obrovské množství, aby účinky byly fatální. Není to opravdu vysoké riziko, ale rozhodně se vyhněte konzumaci listů.

8. Tuňák

Nebezpečí tuňáka spočívá ve rtuti, kterou ryby absorbují. Americký úřad pro potraviny a léčiva doporučuje, aby děti a těhotné ženy tuňáka vůbec nekonzumovaly. Ačkoli je nepravděpodobné, že by vás velká porce tuňáka zabila, bylo by dobré věnovat pozornost tomu, kolik týdně sníte.

9. Mandle

Listy a kořeny manioku jsou překvapivě bohaté na kyanid. Za těchto okolností by nás kyanid musel napadnout jako nejchutnější, nejjemnější hmota na světě, pokud bychom museli zemřít, abychom si užili jedno sousto… Maniok je tropická rostlina původem z Jižní Ameriky, ale v Africe se stala mimořádně oblíbenou , především kvůli jeho šťávě, ze které lze fermentací vyrobit nápoj zvaný „pinjarry“.

Zdroj:

10. Kešu ořechy

Syrové kešu ořechy, které najdete v supermarketu, ve skutečnosti nejsou syrové, protože byly zpracovány párou, aby se odstranil urushiol, chemická látka, která se také vyskytuje v jedovatém břečťanu. Tato chemikálie může způsobit stejné účinky jako jedovatý břečťan nebo jedovatý dub. Vysoké hladiny urushiolu mohou být smrtelné. Lidé, kteří jsou alergičtí na jedovatý břečťan, riskují smrtelnou alergickou reakci, pokud jedí syrové kešu.