6. Stimuluje mozek

Výzkum ukázal, že existuje silný vztah mezi kognitivními poruchami, jako jsou demence či Alzheimerova choroba, a sníženou hladinou růstového hormonu, který nazýváme z mozku odvozený neurotrofický faktor (brain-derived neurotrofic factor, BDNF).

Vědci však objevili, že kurkumin má pozitivní účinek na tento hormon. Tím, že udržuje optimální hladinu tohoto hormonu, předchází snižování mozkové funkce v důsledku stárnutí.

7. Alkalizuje tělo

Tento druh koření má na tělo silný zásadotvorný účinek.

Zásadité neboli alkalické prostředí je nepříznivé pro rozvoj rakoviny, které se naopak dobře daří v překyseleném prostředí.

8. Podporuje zdraví srdečně-cévního systému

Ukázalo se, že kurkumin pročišťuje cévy a tepny. Dokáže také zabraňovat tvorbě krevních sraženin.

Deník farmacie a biologie (Biological and Pharmaceutical Bulletin) publikoval v roce 2011 zprávu, která obsahovala převratné zjištění japonských vědců z Univerzity Niigata.

Tito vědci zjistili, že u myší s vyvolaným autoimunitním onemocněním srdce došlo k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu po 3 týdnech poté, co jim byly podány doplňky výživy s obsahem kurkuminu.

9. Prodlužuje život a zpomaluje stárnutí

Kurkuma neutralizuje aktivitu volných radikálů a potlačuje záněty.

Tyto dva faktory jsou považovány za hlavní příčinu poškozování DNA a stárnutí buněk.

10. Má protirakovinné účinky

Kurkumin je extrémně silný antioxidant, který předchází poškození buněk. Mnohé studie prokázaly několik mechanismů, kterými potlačuje růst a dělení rakovinných buněk.

Obzvlášť ceněná je jeho schopnost neutralizovat kmenové rakovinné buňky. Ty jsou totiž nejvíce odolné vůči chemoterapii a ozařování, a proto se považují za hlavní příčinu návratu a metastazování rakoviny po jejím prvotním ústupu.

Zdroj:vylectese