# 4 Náhlé oslabení končetin

Pocit náhlé slabosti, ztráta tónu v nohou nebo pažích je silným ukazatelem mrtvice. To může být známkou paralýzy. V tomto případě stojí za to podstoupit test s touto osobou. Měli byste být požádáni, abyste zvedli ruce. Pokud vaše ruka spadne, znamená to svalovou slabost.

# 5 Jednostranná bolest obličeje

Tento typ bolesti není běžným příznakem cévní mozkové příhody, ale pokud někdo pocítí náhlou bolest na jedné straně obličeje, je to výmluvná známka.

# 6 Těžká bolest hlavy nebo migréna

Vědci tvrdí, že migrény se obvykle neuvažují, i když patří mezi typické příznaky tichého mozkového infarktu. Silná, téměř nesnesitelná bolest hlavy však může být předchůdcem ochromující události. To může být doprovázeno různými světelnými vjemy, jako jsou jasné záblesky, jasné barvy a čáry, případně zdvojnásobení vidění.

# 7 Ochrnutí obličeje

Pokud je něčí polovina obličeje paralyzována, je to nejsilnější známka mrtvice. V tomto případě lze provést také test. Musíte osobu požádat o úsměv. Tehdy je pouze jedna strana obličeje schopna zvednout koutek úst nahoru.

# 8 Vyčerpání

V případě cévní mozkové příhody byla prokázána únava, zmatenost, dezorientace a vyčerpání, zejména u žen.

# 9 Škytavka

Tento příznak je zvláště častý u žen. Opakované a náhlé škytání může být známkou toho, že dýchací regulační část mozku právě zažívá nedostatek kyslíku a živin.

# 10 Dušnost a třes

Při cévní mozkové příhodě může dojít k selhání dýchání. Srdeční arytmie se mohou také objevit kvůli nedostatku kyslíku. Je to také ukazatel, který by neměl být přehlížen.

Zdroj.Fithacker