4. Žaludeční potíže

Žaludeční křeče, bolesti břicha, časté žaludeční nevolnosti, neléčený žaludeční vřed v anamnéze, pozitivita Helicobacter pylori, hubnutí, zvracení podobné kávě mohou naznačovat rakovinu žaludku. Nejčastějšími příznaky rakoviny tlustého střeva jsou změny ve vyprazdňování, krvavá stolice, nadýmání a neopodstatněné křeče v břiše. Odborníci mají v tomto případě nejčastěji podezření na IBS, ale pokud se příznaky vyskytují často, neměla by být tato diagnóza akceptována. Rakovina jater může způsobit podobné příznaky.

5. Slabost, chronická únava

Celková únava a slabost mohou být příznakem mnoha druhů rakoviny; to je třeba vzít v úvahu, zvláště pokud jsou spojeny s jinými příznaky. Chronická únava např. může být také časným příznakem leukémie. Důležitými příznaky mohou být také noční pocení, hubnutí, časté krvácení z nosu, bledost a zrychlený tep (kvůli současné anémii). Pokud počet krevních destiček klesne, objeví se na kůži velké modré skvrny i po velmi malých malých hrbolcích.

6. Modřiny

Pokud se nám takové skvrny objeví bez důvodu, znamená to, že se s krevními destičkami a červenými krvinkami děje něco neobvyklého. To zhoršuje zásobování lidského těla kyslíkem a vede k tvorbě krevních sraženin.

7. Náhlé hubnutí

Pokud dojde k náhlému hubnutí, aniž bychom zásadně změnili stravovací návyky, fyzickou aktivitu, stojí za to prozkoumat, co za tím může být. Kromě cukrovky může rychlý úbytek hmotnosti ukazovat také na rakovinu tlustého střeva a další onemocnění trávicího traktu. Náhlý úbytek hmotnosti je také častý u pacientů, jejichž rakovina se rozšířila do jater, což ovlivňuje pacientovu chuť k jídlu.

8. Změna na nehtech

Hnědé nebo černé pruhy nebo skvrny pod nehtem mohou být známkou rakoviny kůže. Ztluštění a ochabování nehtů na konci prstu může znamenat rakovinu plic. Pokud jsou vaše nehty bledé nebo bílé, může to znamenat, že vaše játra nefungují správně, a může to být dokonce počáteční příznak rakoviny jater. Pokud dojde k náhlé nevysvětlitelné změně na vašich nehtech, možná budete chtít navštívit lékaře, protože může existovat několik příznaků rakoviny.

9. Chronicky překyselený žaludek nebo pocit plnosti i po malém jídle

Nejčastějším příznakem rakoviny žaludku je bolest soustředěná kolem břicha, která vyvolává pocit refluxu nebo nadýmání. Vyznačuje se rychlým pocitem plnosti i po konzumaci malého množství jídla. Častou chybou je, že si pacienti ulevují od bolesti různými léky (např. léky na tlumení žaludeční kyseliny), potlačujícími typické příznaky vážného onemocnění.

10. Chronické pálení žáhy, reflux

Rozvoj pálení žáhy není v mnoha případech abnormální (např. když rychle sníte pizzu), ale pokud se vaše příznaky objevují často, možná budete chtít navštívit lékaře, abyste se vyhnuli rozvoji rakoviny jícnu. Při refluxu část kyselého obsahu žaludku prosakuje zpět do jícnu a dráždí jeho vnitřní povrch. Existuje jasná souvislost mezi refluxem a výskytem rakoviny jícnu.

10 + 1. Střevní potíže

Častý průjem, pocit plnosti a změny ve stavu stolice mohou být příznaky možné rakoviny. Pacienti s diagnózou rakoviny tlustého střeva mají často časté vyprazdňování nebo pocit, že konečník není úplně prázdný. Jedním z časných příznaků rakoviny slinivky je tuková stolice (běžnější, větší, světlejší a páchnoucí stolice). To vše může naznačovat, že tělo nedokáže dokonale strávit potravu.

Zdroj:szimpatika.hu