To lze snadno dokázat. Na začátku života je náš mozek velmi zaneprázdněn poznáváním světa, sebe sama, získáváním znalostí a různými činnostmi. Tím je celé tělo vtaženo do těchto procesů a pracuje na hranici možností.

Ale jakmile se pro člověka svět stane nezajímavým, jakmile si přestane rozšiřovat své obzory a dále se vzdělávat, okamžitě u něj začíná stáří. Mozek a tělo už nejsou aktivní. Mimochodem právě tím se začnou projevovat různé formy Alzheimerovy nemoci.

Psychologické stárnutí je důležité včas zaznamenat. Existují 3 hlavní indikátory.

Indikátory psychologického STÁRNUTÍ

1. Postoj k času

Jakmile máte pocit, že všechny ty nejlepší události ve vašem životě se již staly a na něco dalšího už nezbývá čas, pak jste začali stárnout. Psychologicky starý člověk žije ze vzpomínek, mladý si naopak dělá plány. Pesimismus, pocit beznaděje, nedostatek plánů, nekonečné utápění se ve vzpomínkách − to vše jsou příznaky psychického stárnutí a katalyzátory biologického věku.

Není nic divného na tom, že lidé v Americe po šedesátce chodí na vysokou školu, navštěvují různé kurzy. Všechno nové aktivuje mozek a dodává optimistickou náladu. A to znamená i mládí.

2. Limity

Psychologické stárnutí je přímo spojeno se sebelítostí: „V padesáti už nemohu dělat to, co jsem dělal, když mi bylo 20 let. Už nezvládnu salto a neskočím si s padákem.“ Věk přináší samo sebou více omezení, což je spojeno s úbytkem fyzických sil i odpovědností (děti, zaměstnanci).

Ale v každém období života se vám otevírají nové příležitosti. Pokud je pro vás těžké něco dělat fyzicky, můžete začít více rozvíjet tvůrčí schopnosti.

Učte se nové jazyky, pěstujte pěší turistiku, navštivte nové země, organizujte různé události. A mnozí dvacetiletí vám nebudou moci konkurovat. Neomezujte se, ale vyhledávejte nové činnosti.

3. Emoční stabilita

Moderní věda a tisíce let zkušeností ukázaly, že spokojení a šťastní lidé žijí déle a vypadají krásněji. Stabilní psychika je zárukou mládí. Člověk, který je schopen se přizpůsobit změnám a překonat obtíže, nebere si všechno příliš osobně a nepitvá se v nějakém problému, bude vždy mladý.

Veselým lidem se jinak tvaruje obličej, mají méně stařeckých vrásek a vypadají mnohem atraktivněji.

Vidět dobro, mít smysl pro humor a děkovat životu za každý další den je zárukou psychologického mládí. Je to spojeno s řadou hormonálních a neurochemických procesů, které probíhají v mozku.

Rozvíjejte stále své schopnosti, radujte se navzdory všemu okolo, a co je nejdůležitější, nedívejte se na rok narození ve vašem občanském průkazu!

Mnozí lidé přestanou pracovat na sobě jen proto, že se to už například v padesáti jaksi nehodí a je údajně pozdě. Je to váš život, vaše emoce a koneckonců vaše tělo. Nikdo nemá právo vám cokoli vyčítat.

Je to právě váš psychologický stav, který určuje rychlost biologického stárnutí. Pokud souhlasíte s tímto stanoviskem, řekněte nám to v komentářích. A sdílejte také tento inspirující článek se svými přáteli na sociálních sítích!