Rozumné zalévání orchidejí

Skutečnost, že orchideje jsou tropického původu a mají rády vlhkost, by Vás neměla mást. Ve většině případů stačí, pokud je budete zalévat jednou za týden. Zalívat orchideje se doporučuje spíše jejich ponořením do vody nebo rozprašováním, přičemž první způsob je mnohem snazší a spolehlivější. Do nádoby s dešťovou nebo jinou měkkou vodou ponořte květináč s orchidejí tak, aby substrát dobře nasákl vlhkost (maximálně na 20-30 minut). Pokud máte to štěstí a nemáte tvrdou vodu, a tedy vaše měkká voda se hodí k péči o pokojové rostliny, můžete rostliny klidně postavit pod vodovodní kohoutek a zalít je touto vodou, nebo zavlažit půdu sprchou, ale pamatujte na to, že voda nesmí být v žádném případě studená. Jakmile je substrát nasáklý vlhkostí, opatrně vyjměte květináč z vody a postavte ho na talířek s možností záchytu přebytečné vody (neměla by se shromažďovat kolem kořenů orchideje, ale zůstat v talířku).

Výživa = růst

Všechny orchideje bez výjimky potřebují vysoký obsah hnojiv v půdě. Vhodná hnojiva pro zástupkyně tohoto rostlinného druhu jsou výhradně speciální a pro orchideje určená hnojiva, jejichž použití je možné pouze v kombinaci s vodou na zalévání. Zástupkyně rodu Phalaenopsis a jiné, vůči nemocím odolné orchideje, nevyžadující zvláštní péči, stačí hnojit 1 za měsíc nebo každé 3 týdny, přičemž buď v objemu jedné dávky nebo 2x za měsíc vždy polovinou dávky. Nehnojíme po celý rok, ale pouze v období aktivního růstu.

Šetrné a pečlivé přesazení

Orchideje se doporučuje přesazovat v průměru každé 2 roky. S těmito rostlinami manipulujte velice opatrně, vždyť jejich kořeny je snadné poranit, nebo zlomit. Substrát se mění celý. Orchideje vyžadují speciální zeminu s příměsí hrubých částí kůry, mechu a jiných prospěšných složek. Před zasazením do nové zeminy je potřeba rostlinu pečlivě prohlédnout a odstranit všechny její měkké, poškozené a suché části, místa řezu ošetřete dřevěným uhlím. Orchideje nemusíte sázet příliš hluboko, spíše je postavte na nasypanou hromádku zeminy na dně květináče a poté zaplňte zbývající místo v květináči substrátem. Pokud se bojíte, že při přesazování poškodíte kořeny orchideje, poproste před prvním přesazováním spřáteleného kolegu-pěstitele, který již má s péčí o orchideje zkušenosti, zda byste mu mohli při přesazování asistovat. Po přesazení rostlinu alespoň 3 dny nezalévejte a hnojit ji začněte až za měsíc.

Bez kontroly teploty se květenství orchideje nedočkáte

Aby orchideje začaly kvést, potřebují vytvořit studenější podmínky, zejména teplota v noci v období přípravy na květenství by měla dosahovat maximálně 15-18 stupňů, ideálně pak 12-15 stupňů. O konkrétním čase přechodu do klidového stádia a dalších vlastnostech vámi vyhlídnuté orchideje se informujte při jejím nákupu, vždyť každý druh má své vlastní a specifické zvláštnosti a „návyky“. Ovšem jen zajištění chladnějších podmínek orchidejím nestačí. Mezi denní a noční teplotou by měl být rozdíl. V noci musí býž teplota vzduchu v místnosti, v níž se orchideje nacházejí, v průměru o 4-5 stupňů nižší než ve dne.

Zastřihávání jiné než u všech

Pokud jsme si pro seznámení s orchidejemi vybrali některou z rodu Phalaenopsis, musíte se naučit správně zastřihávat uvadlá květenství. Nová totiž budou rašit nejenom z báze květního stvolu, ale i z pupenů přímo na stonku s květy. Proto zvadlá květenství neodstraňujte i se stonkem, který vždy jen o polovinu zkraťte, tj. odřízněte ho nad druhým nebo dokonce nad třetím úžlabím. Pokud se bojíte, že se spletete, je lepší poté, co květy uvadnou, ponechat je na rostlině dál a počkat, až se na stonku objeví nové pupeny, případně stonek s květy zkracovat podle toho, jak budou květy postupně osychat tak, že vždy ustřihnete pouze horní uschlou část.