Než se však takové příznaky objeví, pacient si své zdravotní problémy nemusí dlouho uvědomovat. V mnoha případech jsou patrné až tehdy, když je onemocnění již v pokročilé fázi vývoje a dochází k velmi nebezpečným komplikacím.

Lékaři varují, že nemocná játra (stejně jako jiné neduhy) mohou také vykazovat příznaky, které se vyskytují na našich rukou, konkrétně na nehtech. To bylo potvrzeno výsledky několika vědeckých studií.

Jedním z nich je analýza, kterou provedli odborníci z Katedry dermatologie, venerologie a andrologie egyptské Sohagské univerzity, během níž vědci nahlédli do lékařských záznamů 1000 lidí. Bylo konstatováno, že 80 % z u pacientů bojujících s hepatitidou B (HBV) a C (HCV) a dalšími jaterními onemocněními došlo ke změnám na nehtech.

V předchozích studiích byly takové příznaky hlášeny u 75 procent. účastníci s onemocněním jater. Egyptští vědci sledovali jak barvu, tak strukturu, tloušťku a zakřivení nehtů, aby včas diagnostikovali onemocnění jater.

Autoři studie zdůraznili, že prsty bubeníků (nepřirozeně zaoblené nehty a zvětšené konečky prstů) jsou známým příznakem chronického zánětu a cirhózy jater. O Terryho nehty lze zase říci v případě pokročilé cirhózy jater. Projevují se pudrově bílým zbarvením nehtu, doprovázeným matnou neprůhledností.