Odvar muškátového květu

Tento odvar můžete použít jako kloktadlo nebo jako základ pro hojivé obklady. Šálek čerstvě natrhaných listů zalijte vroucí vodou. Vařte 15 minut pod pokličkou. Poté necháme trochu vychladnout, přecedíme a použijeme.

Při bolestech hlavy, bodnutí hmyzem, revmatických bolestech apod. použijte přímo rozdrcené listy a přiložte obklad z dužiny. Kromě výše zmíněných účinků bude muškátový oříšek jistě také krásnou ozdobou vaší zahrady!

To je nejjednodušší způsob, jak vypěstovat více rostlin z jedné rostliny. Je důležité získat z rostliny správnou sazenici. Krájíme vždy jen ostrým nožem. Nikdy netrhejte ani nestříhejte nůžkami.

Z rostliny odřízneme neporušený zelený stonek dlouhý asi 10 cm, který má alespoň dva páry listů, přičemž pod druhým párem listů provedeme diagonální řez. Na každém řezu by měly být maximálně 3 listy, takže zbytek jen odtrhněte.

Pro zajištění maximálního zakořenění ošetřete řízek stimulátorem zakořenění (někteří používají jako alternativu skořici). Poté řízky vložíme do menších květináčů (k zakořenění a přezimování rostliny stačí menší květináče).

Květináče je potřeba vyplnit kvalitním substrátem, rozhodně nenechávat drenážní vrstvu ze směsi písku a rašeliny. Řízky zaliji vodou a přikryji igelitovým sáčkem, který udrží vlhkost a ochrání rostlinu. Nejprve ji skladujte na světlém a teplém místě, poté v místnosti s teplotou 4-10 stupňů (tam nechte rostlinu přezimovat). Příští rok vás na balkoně čeká záplava barev.