Postup:
Sklenice a víčka důkladně vyčistěte. Pro prodloužení trvanlivosti konzervovaných potravin je ideální používat sterilní sklenice a víčka. Toho dosáhnete tak, že je vložíte do myčky nádobí a myčku spustíte na nejdelší program a při nejvyšší teplotě bez mycího prostředku. Zatímco jsou sklenice sterilizované, můžete začít připravovat zeleninu. Vše důkladně omyjte a odřízněte části, které jsou nepoužitelné. Vybírejte mladou, aby se nemusela loupat, nemusela se vykosťovat a její chuť byla o něco jemnější. Všechnu zeleninu nakrájejte na dostatečně velké kousky, abyste ji mohli umlít v mlýnku na maso. Takto můžete z jemně nakrájené zeleniny připravit pyré.
Zeleninu vložte do pánve s rozpáleným olejem a dobře promíchejte. Přidejte sůl a zelenina pustí vodu. Takto vařte 20 minut. Poté přidejte rajčatový protlak a cukr, snižte teplotu, přiklopte a vařte 10 minut. Přidejte ocet, chilli a česnek. Promíchejte a vařte dalších 5 minut. Vypněte oheň, nalijte ještě horkou omáčku do sklenic, uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte na chladném a tmavém místě.