Pokud je naopak nahoře teplo a dole zima a rozdíl je více než 15 stupňů, je mnohem pravděpodobnější, že je to způsobeno tzv. kalem z topení, který se hromadí dole. Zabraňuje ohřevu horkou vodou v systému. Takže tam může být zanesený otvor, ucpaná (nebo zkamenělá) větvička (přívod nebo návrat, nebo obojí). Nebo jinak vinit ze špatného ukřižování. Kal z chladiče je ve skutečnosti spousta malých kousků rezavého kovu. Odtrhly se zevnitř systému a zastavily se ve spodní části chladiče. Při kontaktu vody s kovem dochází k chemické reakci, která může kov korodovat. Tak vzniká kal, který zůstává v chladiči.

Nejlepší způsob, jak odstranit kal ze spodní části chladiče, je propláchnout jej. Chcete-li to provést sami, můžete nastavit vodovodní kohoutek na maximální hodnotu. Poté nechte ohřívač běžet normálně několik hodin, až jeden den. Po uplynutí této doby obnovíme normální nastavení. I když je dobré neklesat pod „3“ na knoflíku průtoku vody. Kalů však může být tolik, že takové řešení nic nezmůže a bude vyžadovat přivolání profesionálního instalatéra. Alternativou je vyjmout ohřívač z potrubí, vynést ho ven a propláchnout hadicí.

Co dělat, aby radiátor lépe topil?

Nedržte ohřívač na 1 a 2. Průtok vody je příliš nízký a v trubkách se může usazovat vodní kámen a ucpat je. To je škodlivé pro instalaci. Teplotu nastavte nejlépe na velikost 3 nebo 4. Také je dobré odstěhovat nábytek, který radiátor zakrývá. Pokud máte topení z kamen, např. plynového sporáku, nastavte na něm vyšší průtok.