Jak připravit sirup z jitrocele


Postup výroby sirupu je velmi jednoduchý. A co je na něm nejlepší? Nemusí se ani dlouho vařit jako pampeliškový med. Připravte si třílitrovou sklenici s víčkem (nebo několik malých), cukr a listy jitrocele. Počet listů zvolte podle velikosti sklenice. Čerstvé listy je třeba ihned omýt, natrhat na malé kousky a zpracovat. Poté do čisté sterilizované sklenice nebo sklenic navrstvíme listy v tloušťce asi 1 cm, posypeme cukrem a připravíme další vrstvu listů. Takto pokračujte až k hrdlu sklenice. Cukr by měl být úplně nahoře.

Sklenici přikryjte a nechte ji 10 dní stát na teplém a světlém místě. Vyhněte se však slunečnímu záření. Po uplynutí této doby vzniklý med přecedíme a listy vymačkáme rukama. Nalijte do čistých sklenic a uložte na tmavém a chladném místě, například ve spíži nebo ve sklepě. Pro použití při onemocnění dýchacích cest vypijte jednu polévkovou lžíci ráno a jednu odpoledne, poslední v 5 hodin ráno. Sirup rozpouští hlen v průduškách a neměl by se užívat na konci dne, aby se zabránilo nočnímu kašli. Děti by měly užívat 1 čajovou lžičku dvakrát denně.