Používejte ergonomické pomůcky

Sedíte-li dlouho při práci, jistě se vyplatí investovat do vhodné ergonomické židle s odpovídající oporou zad a hlavy. Chybu neuděláte ani se stolem s regulovanou výškou, popřípadě s počítačovým monitorem, u kterého si můžete změnit výšku. Při práci je vždy nutné mít počítač v rovině očí, abyste se zbytečně nezakláněli či nepředkláněli. Základem je také správná ergonomie počítačové myši, aby ji bylo možné dobře držet. Při dlouhodobé práci je ale důležité mít nejen správný tvar myši, ale také si občas dobře procvičit dlaně a prsty. Ujistěte se také, že máte dostatek přirozeného světla a že světlo z počítače není příliš jasné.

Pozor na nemoci srdce z dlouhého sezení

Dlouhodobé sezení kromě bolesti zad také výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu a nádorových onemocnění. „Při dlouhém sezení dochází ke ztrátě elasticity tepen a jejich schopnosti reagovat na změny krevního tlaku. Současně ale dochází právě ke zvýšení tlaku v žilním systému a k rozšíření kapacity povrchního a hlubokého žilního systému. Tento tlak na slabou žilní stěnu zvyšuje riziko onemocnění křečovými žilami. Díky vyřazení svalstva bérců (tzv. žilní srdce) a útlumu dýchání je významně redukován žilní návrat. Výsledkem je snížená adaptace organismu na zátěž a vysoké riziko postižením civilizačními chorobami,“ říká cévní chirurg MUDr. Radek Vyšohlíd z Perfect Clinic.

Důležitá je proto pravidelná fyzická aktivita. Je nutné improvizovat a nesedět. Vnést během „sedícího“ dne do programu více pohybu, který se může provádět i během práce. Například: telefonovat za chůze či pracovní porady provádět ve stoje. Jít na jednání s kolegou místo do kavárny na procházku apod. Navíc kromě zdravotního aspektu, takto pohybově „akčnější“ pracovní den, lépe uběhne.