Rajčata

Rajčata mají v sobě velké množství lykopenu. Ten je podle jedné korejské studie speciálně vhodný pro předcházení hrubnutí a tuhnutí tepen.

Jiné studie potvrdily, že ženy, které pravidelně konzumovaly rajčata jsou méně náchylné na kardiovaskulární onemocnění.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují vlákninu, která brání tvorbě cholesterolu.

Podle studií, 1 a půl až 2 sklenice (300 až 400 ml) vloček denně dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 20%.

Toto číslo může znamenat rozdíl mezi užíváním a neužíváním léků na cholesterol, které mívají mnoho nebezpečných vedlejších účinků.

Granátové jablko

Granátové jablko je extra bohaté na antioxidanty. Jde o jedno z nejlepších ovocí na prevenci kornatění tepen.

Omezováním množství cholesterolu v krvi snižuje poškození cév a předchází procesu aterosklerózy.

Kiwi a ananasový meloun

Důkladně pročistit arterie dokážete i tím, pokud budete konzumovat 200 gramů ananasového melounu a kiwi denně.

Tyto druhy ovoce jsou bohaté na antioxidanty, které mají extrémní přínos pro snižování hladiny špatného LDL cholesterolu v krvi.

Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje bioflavonoidy resveratrol a quercetin bránící oxidaci cholesterolu. Tím se efektivně snižuje ukládání nánosů na stěnách krevních cév.

Hrozny také snižují riziko onemocnění srdce a riziko tvorby krevních sraženin.