Na unavené oči a oční zánět

Vysušené ořechové listy povaříme dvě minuty ve vroucí vodě a ještě je necháme vyluhovat 20 minut. Po vychlazení přefiltrujeme přes čisté plátno. Ponoříme gázové čtverečky a přiložíme je na zavřená oční víčka přibližně na 10-20 minut. Toto opakujeme vícekrát denně , který vždy trochu přihřejeme.

Ořechový extrakt

Sto gramů rozdrceného čerstvého zeleného oplodí nebo listů ořechu a 5 gramů nadrobno posekaných mandlí zalijeme půl litrem lihu. Necháme při pokojové teplotě 2 – 3 týdny louhovat, občas protřepeme. Pijeme denně jeden šálek nalačno, nejlépe ráno, na zlepšení trávení, při zahlenění střev, parazitech nebo jako zdravý aperitiv.

Do koupele

Pokrájené ořechové listy namočte, vložte do nádoby, zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte při pokojové teplotě louhovat 15 minut. Hotový zápar přeceďte přes jemné sítko nebo přes gázu. Používá se na omývání nebo jako přísada do koupele. Pomáhá při zánětech.

Čarovné skořápky

Ořechové skořápky jsou chemicky neutrální biologické materiály, které nemají žádný toxický účinek na lidské tělo a ani na životní prostředí. Už v dávných dobách však znali lidé jejich užitečné vlastnosti, které využívali k léčbě a prevenci různých zdravotních neduhů.

Léčivé účinky ořechového čaje

pomoc při kašli a nachlazení – léčí i dlouhotrvající či chronický kašel
protizánětlivé účinky
pomáhá už při prvních příznacích chřipky a zahlenění
upravuje hladinu cukru v krvi – pomoc pro cukrovkáře
silný čaj – odvar z ořechových skořápek působí příznivě na vředy
pro krásné a silné vlasy
proti vypadávání vlasů
blahodárné účinky na pleť
utlumuje chuť na kouření

Na ořechový čaj:
skořápky z 12 vlašských ořechů,
půl litru vody,
med nebo stévie.

Můžete si ho připravit dvěma způsoby

První možnost:
Podle prvního receptu ořechové skořápky omyjte, zalijte půl litrem studené vody a nechte louhovat 12 hodin. Před konzumací povařte 5 minut a doslaďte medem.

Druhá možnost:
Druhý způsob je rychlejší – stačí ořechové skořápky 30 minut vařit a pak 15 minut nechat louhovat. Ještě teplé doslaďte medem, vypijte a rozlučte se s nepříjemným kašlem.