Jak prokázat onemocnění z povolání

„Důležité je získat správnou diagnózu od neurologa, který potvrdí chronické onemocnění bederní páteře požadovaného stupně. Nutné je také mít výsledky vyšetření magnetickou rezonancí a splněné předběžné podmínky, tj. nejméně 3 roky práce, při niž se zaměstnanec pravidelně ohýbal či přesunoval nebo přemisťoval těžká břemena. Onemocnění bederní páteře by také mělo trvat nejméně 12 měsíců,“ říká MUDr. Jarmila Zipserová.

Správná prevence

Je důležité věnovat pozornost správné manipulaci s břemeny, samozřejmostí by mělo být správné vyškolení od zaměstnavatele. V prevenci by měl zaměstnavatel sehrát klíčovou roli, ten je za své pracovníky zodpovědný, co se týká zajištění vhodných podmínek, poučení a dohlížení na dodržování správných pracovních postupů.

Nutné je také u exponovaných profesí docházet na pravidelné zdravotní prohlídky i neurologická vyšetření. A zapomínat by se také nemělo na prevenci v podobě zdravého životního stylu (zdravá strava, hlídání si ideální váhy a dostatek pohybu).

Za pracovní neschopnost je možné získat finanční náhradu

V případě uznané pracovní neschopnosti je vyplácena zaměstnanci finanční náhrada za ztrátu výdělku po dobu pracovní neschopnosti, náhrada za bolest či jsou hrazeny případné náklady spojené s léčením.  Pokud zaměstnanec nemůže práci již déle vykonávat a není pro něj možná jiná práce, tak je možné získat odstupné.