Může dojít k infekci

Jedna z nejčastějších infekcí, gingivostomatitida, může způsobit otoky dásní – zejména u dětí, ale i u dospělých Nový lék

Některé léky mohou způsobit otoky dásní jako vedlejší účinek, včetně léků na krevní tlak, které obsahují blokátory vápníkových kanálů, jako je verapamil a diltiazem.

Léky jako fenytoin (léky proti záchvatům) mohou způsobit růst dásní, kdy tkáň ve skutečnosti přerůstá přes zub.

Nedostatek vitamínů

Mnoho vitamínů hraje roli v dobrém zdraví ústní dutiny, ale nedostatečný příjem vitamínů B a C má obvykle za následek otoky dásní a vitamín C je klíčový při regeneraci dásní.

„Zvýšení příjmu vitaminu K může být také užitečné, protože pokud máte nedostatek vitaminu K, vaše dásně mohou otékat a snadněji krvácet, když se dostanou do kontaktu s bakteriálním plakem a zubním kamenem,“ říká doktor Austin.

Hormonální změny

„Ženy mohou mít oteklé dásně v určitých obdobích svého života, když se potýkají s hormonálními změnami, jako je puberta, menstruace, těhotenství, menopauza a užívání antikoncepčních pilulek,“ vysvětluje Austin.

Hormony totiž ovlivňují, jak tkáň dásní reaguje na toxiny uvolňované z bakteriálního plaku a zubního kamene. Zvýšení hormonů estrogenu a progesteronu zvyšuje možnost podráždění dásní a otoků způsobených plakem.

Přechod na novou zubní pastu způsobuje podráždění

Přísady v zubní pastě a ústní vodě mohou dráždit tkáň dásní a dokonce způsobit alergické reakce.

„Rozpoznání ingredience a odstranění stejných ingrediencí z každodenní rutiny často stačí k uzdravení dásní,“ říká dermatoložka Tsippora Shainhouse.

Běžné složky, které mohou způsobit nepříjemnou orální dermatitidu, jsou peroxid vodíku (bělení zubů), alkohol (ústní voda), jedlá soda (zubní pasta) a skořice (žvýkačka).

Zubní rovnátka vám dělají problémy

„Špatně padnoucí zubní protézy mohou dráždit dásně, což vede k zánětu a otoku,“ říká zubař Shainhouse.

Poškození a otoky obvykle zastavíte odstraněním zařízení nebo jeho umístěním tak, aby se nedotýkalo dásní.

Tato infekce může být důsledkem virové nebo bakteriální infekce a je často doprovázena výskytem vředů v ústech.Křivé zuby mohou způsobit problémy.

Nepravidelnost vašich zubů může ovlivnit, jak dobře k nim budete mít přístup a jak je správně čistit, abyste odstranili bakteriální plak.

Vyrovnáním a narovnáním zubů získáte lepší přístup k čištění pod dásněmi, kde hromadění plaku způsobuje infekce dásní a otoky,“ říká zubař Austin.

Máte horší zdravotní stav

Oteklé dásně mohou být známkou špatného zdravotního stavu, jako je cukrovka.

Glukóza je přítomna ve slinách, takže když hladina cukru v krvi klesá, vyšší hladiny glukózy ve slinách pomáhají bakteriím růst, což může nakonec vést k onemocnění dásní, podle Národního institutu pro diabetes a onemocnění trávení a ledvin.

Další méně častou, ale závažnou příčinou oteklých a krvácejících dásní je leukémie (někdy ve formě jedné oteklé bulky nebo zcela oteklé dásně).

Pokud otok přetrvává, zvláště pokud je spojen s dalšími příznaky, jako jsou návaly horka, noční pocení, únava a nevysvětlitelný úbytek na váze, navštivte svého lékaře, aby vám provedl krevní test.