Léčba koronavirové pneumonie


Léčba koronavirové pneumonie samozřejmě do značné míry závisí na závažnosti pacientova stavu a na tom, jak pokročilé onemocnění je. V současnosti neexistuje žádný obecně uznávaný protokol pro léčbu koronavirové pneumonie. Neustále však zkoumají, jaké léky a účinné látky lze použít k léčbě pacientů s koronavirovou pneumonií. Patří mezi ně antivirotika, protizánětlivá léčiva a antikoagulancia .

Mimořádně důležitou roli v léčbě onemocnění hraje podpůrná terapie, která je primárně zaměřena na usnadnění dýchání. Nemocniční péči potřebují nemocní v těžkých stavech téměř bez výjimky. V nemocnici jim je buď podáván kyslík, nebo potřebují umělé, umělé dýchání.

Stejně jako u jiných virových pneumonií je koronavirová pneumonie spojena s rizikem bakteriální superinfekce. V takových případech je také nutná léčba antibiotiky. Samotný koronavirový zápal plic však užívání antibiotik neospravedlňuje! To je nejen zcela neúčinné, ale může to být obzvláště škodlivé!

Komplikace koronavirové pneumonie
Jedním z nejvíce znepokojujících rysů zápalu plic COVID-19 je to, že může způsobit komplikace, které trvají extrémně dlouho, až několik měsíců, což znamená, že problémy, jako jsou dýchací potíže nebo zhoršení čichu a chuti, se mohou stát chronickými. akutní onemocnění. Navíc tento „dlouhý covid“ již neovlivňuje nejen dolní a horní dýchací cesty, ale ani další orgánové systémy. Velký počet lidí například hlásil pokles kognitivních schopností.

Dlouhodobé komplikace koronavirové pneumonie mohou zahrnovat:
potíže s dýcháním
dušení
nevratná destrukce a zjizvení plicních tkání
Omikronová varianta: tyto 2 příznaky patří mezi první!

Pacienti léčení na jednotce intenzivní péče v nemocnici mohou po uzdravení nadále prožívat utrpení. Známým jevem je tzv PICS nebo syndrom postintenzivní péče postihuje lidi zotavující se z vážné nemoci a může být spojen se zvýšeným fyzickým a duševním poškozením, kognitivními problémy a poruchami nálady. Odborníci tvrdí, že tento syndrom ještě více ohrožuje ty, kteří byli přijati na jednotku intenzivní péče kvůli koronaviru.

Zdroj: Health Guide