Kopřiva je bohatá na vitamíny

Kopřiva je bohatá na vitamíny (hlavně C a B, ale i K a A), minerální látky a stopové prvky. Její vysoký obsah železa je vhodné využít při chudokrevnosti. „Podívejte se“ – ukazuje mi důchodce výsledky z vyšetření krve. „Nechal jsem si poradit a dal jsem se na pití kopřivového čaje. Výsledky mám nad očekávání dobré.“ „Příčinou vypadávání vlasů, lámavosti a rýhování nehtů může být i nedostatek železa“ – říká kožní lékařka.

Kopřiva se pokládá za výborné vlasové tonikum

Výluh z listů kopřivy zabraňuje vypadávání vlasů, tvorbě lupů, zlepšuje jejich pružnost a lesk. „Sedmdesátka na krku a já nemám na hlavě jediný šedý vlas“ – vtipkuje na vlastní účet holohlavý pán. Kopřiva se doporučuje i kojícím matkám ke zvýšení kvality mléka. ,,Už léta podstupuji jarní očistnou kúru“ – konstatuje chlapík, který se ve vysokém věku těší ,,železnému“ zdraví. ,,Každé ráno si nasbírám dvě hrsti mladých kopřivových výhonků. Řeknu vám, pálí pořádně. Vymývám je a zaliji půl litrem vroucí vody. Občas přidávám i podběl a petrklíč. Nechám vyluhovat 20 minut, následně přecedím a popíjím během dne. Všem srdečně doporučuji.“

Studie z Japonska a USA poukazují, že preparáty z kořene kopřivy mají význam při léčbě benigní hypoplazie prostaty. Nedochází sice ke zmenšení prostaty, ale podstatně pomáhá usnadnit močení v raných stádiích nemoci. Kopřiva se doporučuje i při častém krvácení z nosu, hemeroidech a střevních katarech.

PS: Jarní rostlinky jsou ideálními zásaditými pomocníky posilujícími zdraví.

Kopřiva má navíc univerzální léčivé účinky

Starověká léčba vycházela z principu, který dnes nazýváme celostní medicína, léčení lidského těla jako celku. Léky se předepisovaly nikoli na konkrétní nemoc (bolesti kloubů, zažívací potíže, neurologické problémy…), ale na pročištění krve, odstranění jedovatých látek z těla, vykašlání hlenů a zároveň se kladl důraz na zásady správné životosprávy, dostatku tělesného odpočinku a zdravého spánku. Kopřiva je ideální léčivou rostlinou, vhodnou pro celostní medicínu, je dostupná v čerstvém stavu a neomezeném množství prakticky po celý rok.


Text MUDr. Michal Švestka