Zázvor se dá vypěstovat i z řízků. Snažte se však koupit u nás pěstovaný zázvor, který by měl být čistší než ten čínský.

Pokud však seženete pouze čínský, nevadí. I kdyby obsahoval více pesticidů, po jeho rozmnožení jejich koncentrace výrazně klesne.

Při pěstování postupujte následovně:

1) Vyberte si kořen, který je silný, bez vrásek a s viditelnými očky (malými body) na konci výhonků. Nejlepší jsou takové, které se již začaly měnit na zeleno.

2) Namočte ho na noc do vlažné vody. Pokud náhodou se v kořeni nacházejí inhibitory klíčení, měl by se namočením neutralizovat.

3) Nakrájejte kořen zázvoru na menší kousky tak, aby každý kousek měl alespoň jedno zelené očko. Lepší jsou však takové, které mají i 3 či 4 očka, protože je u nich vyšší šance, že vyklíčí.

4) Připravte kvalitní půdu do květináče. Nejlepší je zahradní půda smíšená s kompostem v poměru 1: 1. Směs by měla dobře odvádět vodu.

5) Zázvoru se daří v mírně kyselé půdě s pH v rozmezí 6.1 až 6.5. Změřit to můžete lakmusovým papírkem.

6) Vyberte vhodné místo v domě. Zázvor má rád částečně zastíněná místa, případně místa, kde je slunce jen část dne, například ráno. Ideální teplota je 22C až 25˚C.

7) Květináč by měl být vysoký přibližně 30 cm.

8) Zasaďte pokrájené a přes noc namočené kousky zázvoru do půdy a volně zahrňte půdou. Zelené očka by měla směřovat vzhůru.

9) Jednotlivé kousky zázvoru dejte od sebe do vzdálenosti kolem 20 cm.

10) Půdu pravidelně zalévejte jen tehdy, když vyschne. Příliš mokrá půda může způsobit, že zázvor shnije. Proto je důležité, aby půda dobře odváděla vodu.

11) Časem zelené očka vyklíčí. Pro zázvor je typické, že roste poměrně pomalu. Když budete mít štěstí, první klíčky uvidíte už za pár dní, ale může to trvat i několik týdnů.

12) Po vyklíčení pokračujte v pravidelném zalévání a odstraňujte jakýkoliv plevel, který může v květináči vyrůst.

13) Časem stébla zežloutnou a odumřou. V tomto období přestaňte zázvor zalévat.

14) Zázvor je silnější, pokud se nechá dozrát v půdě. Když stébla odumřou, přibližně 8 měsíců od zasazení, jej můžete vykopat. Pokud nechcete tak dlouho čekat, dá se posbírat po přibližně 4 měsících.

Sebraný zázvor můžete začít konzumovat nebo jej uskladnit pro pozdější použití. Uskladňovat se má v teplém a suchém prostředí.