Špenát

Tato rostlina je bohatá na stopové prvky železa, fosforu a vitamínů skupiny B. Při hnojení popelem vzniká v zemi nedostatek těchto látek, což negativně ovlivňuje kvalitu zeleně. Špenát může přestat růst a listy, které měly čas se objevit, budou hořké.

Rebarbora

Rebarbora roste nejlépe v mírně kyselých úrodných půdách. Ke krmení se nevyplatí používat popel, protože zeleň nemá ráda mírně zásaditou půdu. Takové podmínky nepříznivě ovlivní rozvoj kultury. Nebude schopna dát plnohodnotná klíčící semena.

Jahody

Někteří zahrádkáři se snaží jahody přihnojit popelem, ale ne vždy je tato metoda úspěšná. Pokud je kyselost půdy již nízká, mělo by být toto hnojivo zlikvidováno. V opačném případě riskujete, že zůstanete bez sklizně nebo sbíráte malé bobule bez chuti a bez chuti.

Brambor

Abyste nezkazili úrodu, musíte znát kyselost půdy. K tomu se prodávají speciální přístroje, které měří hladinu pH. Prodávají se v každém zahradním obchodě. Pokud test půdy odhalí, že vaše půda má vysokou kyselost, klidně použijte hnojivo. Při neutrálním pH je lepší se tohoto materiálu zdržet. Kyselost vyšší než 5,5 může vyvolat onemocnění rostlin. Při nedostatku draslíku a základních živin brambory při vaření zčernají a stanou se jako mýdlová kaše. Ideální úroveň kyselosti půdy pro růst zeleniny je 5-5,4.