3. Skořice
Skořice je jedno z nejstarších koření, které je nejenom oblíbené vánoční koření s příjemným aroma, ale i léčivá látka s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel. Skořice obsahuje silice, které zlepšují trávení a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu. Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta. „Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je kassia neboli čínská skořice. Kassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, která má naopak jemnější a sladší aroma,“ vysvětluje Tereza Havrlandová.
Recept na skořicové kuličky
Ingredience:
- 100 g předem namočených ovesných vloček
- 200 g mandlového másla
- 75 g lněného semínka
- kůra z poloviny citrónu
- kůra z 1 pomeranče
- 100 g rozinek
- 50 g datlí
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- skořice na obalení
Postup: Ovesné vločky namočte nejméně na hodinu do vody. Pak dobře propláchněte a vysušte, aby v nich nezůstala voda. Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte na konzistenci lehce mazlavého těsta. Vytvarujte kuličky, dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout a pak lehce obalte ve skořici.
článek pokračuje na další stránce..