Existuje několik typů kefírových diet, ale všechny sdílejí tři společné principy:

Doba trvání 7 dní; hlavním produktem během dne je kefír, přidává se určité množství nízkokalorických bílkovin nebo sacharidů; jasný rozvrh jídel (6x denně ve stejných intervalech, poslední minimálně 2 hodiny před spaním).

Během celé kefírové diety byste se měli vzdát cukru, soli, černého čaje a kávy. Bez omezení můžete pít obyčejnou čistou vodu a bylinkové čaje. Základní kefírová dieta po dobu 7 dnů

První den: Půl litru kefíru, 1% tuku a 400g pečených brambor (bez soli).

Druhý den: Půl litru kefíru s 1% tuku a 400g mladého sýra s nízkým obsahem tuku.

Třetí den: Půl litru kefíru 1% tuku a 400g ovoce (kromě hroznů a banánů).

Čtvrtý den: Půl litru kefíru 1% tuku a 400g vařených kuřecích prsou.

Pátý den: Půl litru kefíru 1% tuku a 400g ovoce (kromě hroznů a banánů).

Šestý den: Den půstu. Nic než 1,5 litru neperlivé vody.

Sedmý den: Půl litru kefíru 1% tuku a 400g ovoce (kromě hroznů a banánů).

Jak přestat s kefírovou dietou

Ponechání kefírové diety po dobu sedmi dnů by mělo proběhnout co nejhladčeji. I když ne na dlouhou dobu, tělo je stále zvyklé jíst malé množství potravy. Proto je náhlý návrat k předchozí stravě nejen škodlivý, ale může způsobit i gastrointestinální problémy. Po sedmi dnech na kefírové dietě je vhodné vyhnout se bílé mouce, tučným a sladkým jídlům, a to alespoň současně. Pokud tak neučiníte, nejenže pomůžete metabolismu postupně se vrátit k normálnímu fungování, ale také prodloužíte účinky kefíru dítěte.

Je třeba mít na paměti, že jednosložkové diety nebo diety, které zavádějí přísná omezení složení nebo množství potravin, mohou být zdraví škodlivé. Nedoporučuje se zneužívat jedno- nebo expresní diety a provádět je častěji než jednou za šest měsíců.