K podzimu neodmyslitelně patří velké množství věcí, ale stejně tak i šipky, jejichž sběr se právě pomalu rozjíždí. Řeč je o lesklých červených vejčitých plodech růže šípkové, latinsky Rosa canina. Jde o keř s převislými větvemi, dorůstající do výšky asi 3 metry. Plody těchto keřů znali a sbírali již staří Římané, Řekové či Arabové, kteří si cenili jejich léčivé vlastnosti. A na jejich účinky se nezapomnělo dodnes. Šipky jsou královnami podzimu i jedním ze symbolů tohoto ročního období a rozhodne se vyplatí vybrat na jejich sběr.

Možná byste ani neřekli, jaké nejrůznější recepty ze šípků se na internetu dají najít, a to recepty, které znali ještě naše babičky. Tyto podzimní plody lze využít k přípravě domácích džemů, likérů, kompotů či dokonce šípkového oleje nebo tinktur. Tradičně se však ze šipek připravuje i čaj, který je tím pravým nápojem do sychravého podzimního počasí. Ptáte se, proč? Nuže, šipky jsou mimo jiné bohaté na vitamin C, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. A dobrá imunita je přesně to, co na podzim rozhodně potřebujeme. Šípkový čaj však má řadu dalších účinků. Pojďme se spolu podívat na to, jak posílí naše zdraví.

Pokud si chcete vychutnávat šípkový čaj bez námahy, klidně si můžete zalít i ten kupovaný. V tomto případě však volte sypaný čaj, ne porcovaný. Keře růže šípkové jsou však po celé Evropě ai na našem území hojně rozšířené, proto by byla skutečně škoda nepřipravit si lahodný čaj z vlastnoručně nasbíraných šipek. Keře rostou i podél silnic, kde je samozřejmě z důvodu znečištění raději nesbíráme.  Najdeme je však i na okrajích lesů, v okolí lidských obydlí, a to od nížin až po podhorské oblasti. Sběr probíhá zpravidla od září do října až listopadu. Podle mnohých je však nejlépe vybrat se na sběr šipek až po prvních mrazech. Šipky sklízíme zralé, respektive těsně před dosažením plné zralosti. Měly by být světle a přiměřeně tvrdé. Při sklizni nezapomínáme na ochranné rukavice kvůli ostrým trnem.

Jak si připravit domácí šípkový čaj

Nasbírané šipky lze vysušit a uskladnit do zásoby. Očistíme je a odstraníme stonky. Sušit se mohou v celosti, a to na vzduchu nebo v sušičce, případně v troubě. Při sušení v umělých podmínkách je důležité držet se teploty maximálně okolo 60 ° C. Správně vysušené šipky by měly přistoupením praskat. Šipky je také možné před sušením rozřezat na půlky, ale v tomto případě je třeba odstranit chloupky a zrnka. Vysušené šipky neskladujte velmi dlouhou dobu, jinak postupně ztratí účinné látky. Před samotným použitím je možné šipky umlít, například v hmoždíři.  Pro přípravu čaje postačí jedna či dvě čajové lžičky sušené drogy. Šipky zalijeme horkou vodou (asi 80 ° C, ne vařící) a necháme louhovat okolo 15 minut. Můžeme dochutit medem a citrónem.

EXTRA RECEPT: Připravte si léčivý šipkový likér

Co budeme potřebovat:

  • 100  ks  šipky  pokud máte malé šipky, dejte 150 ks. šipky jsem použila úplně měkké a dužnaté, tehdy je likér nejlepší
  • 7  deci  rum  příp. bílý rum nebo vodka
  • 12  PL  voda
  • 12  PL  med  dala jsem řepkový pastovaný
  • 1,5  čl  kyselina ascorbová  koupíte v dm

Pokračování na další straně