Všechny saláty lze připravovat od příchodu první nové úrody zeleniny a pokračovat až do pozdního podzimu. Každý z těchto salátů je dobrým doplňkem pro všechny pokrmy z masa, drůbeže nebo ryb.

2−3 polévkové lžíce salátu přidané do polévky, šči (rybí nebo hovězí polévka) nebo boršče změní jejich chuť a dodají původnímu jídlu zvláštní pikantnost.

1. Salát Mladík

Suroviny:

  • květák — 2 kg
  • mrkev — 1,8 kg
  • sladká paprika — 3 kg
  • cukr — 300 g
  • sůl — 100 g
  • rostlinný olej — 0,5 l
  • ocet 6% — 300 ml

Příprava salátu Mladík:

  1. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky, spařte vroucí vodou.
  2. Papriku nakrájejte na kostky, mrkev do tvaru hvězdiček nebo jiných tvarů podle vaší fantazie. Veškerou zeleninu dejte do hrnce, prosypte solí a cukrem, nechte stát 24 hodin.
  3. Šťávu, kterou pustí zelenina, smíchejte s octem a rostlinným olejem.
  4. Zeleninovou směs rozdělte do sklenic, zálivku zahřejte a vlijte do sklenic.
  5. Sklenice sterilizujte 12−15 minut.

2. Zeleninový salát

Suroviny:

  • zelí — 5 kg
  • cibule, mrkev a sladká paprika různých barev — po 1 kg
  • rostlinný olej — 0,5 l
  • ocet 6% — 0,5 l
  • sůl — 4 polévkové lžíce
  • cukr — 350 g

Příprava Zeleninového salátu:

  1. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, zelí a papriku nakrájejte na úzké proužky, cibuli na kroužky nebo polokroužky.
  2. Vše dejte do velké smaltované mísy, pravidelně promíchávejte, nechte 12 hodin stát.
  3. Salát vložte do připravených sklenic a uzavřete umělohmotnými víčky.
  4. Uchovávejte v chladničce nebo ve sklepě. Při konzumaci není třeba salát nijak upravovat, je v něm vše.

3. Salát Zlatá rezerva

Suroviny:

  • rajčata — 4 kg
  • mrkev — 2 kg
  • cibule — 1 kg
  • řepa — 1 kg
  • octová esence 70% — 2 polévkové lžíce
  • rostlinný olej — 0,5 l
  • slané šproty — 2 kg
  • sůl — 2 polévkové lžíce (podle chuti)
  • cukr — 18 polévkových lžic

Příprava salátu Zlatá rezerva:

  1. Rajčata rozemelte ve strojku na maso.
  2. Řepu a mrkev nastrouhejte na struhadle.
  3. Cibuli nakrájejte na kroužky nebo polokroužky.
  4. Veškerou zeleninu (kromě rajčat) poduste 15−20 minut na oleji.
  5. Potom přidejte rajčata a vařte 2 hodiny.
  6. 15 minut před koncem přípravy přidejte šproty, cukr, ocet, rozdělte do sklenic a uzavřete.

článek pokračuje na další stránce…