Bramborový kastrol

  • Mleté maso 300-400 g
  • 2-3 cibule
  • brambory 3 kusy velké
  • houby (vařené nebo nakládané) 150g
  • 1 rajče
  • česnek 3 zuby
  • zakysaná smetana v mletém masu 1-2 lžíce
  • chmel – suneli v mletém mase 1 lžička
  • sůl, mletý černý pepř
  • kmín v mletém masu 1/3 lžičky

Náplň:

  • sýr 100g
  • mléko 50ml
  • zakysaná smetana 2-3 lžíce
  • zelenina
  • sůl pepř.

Postup:

Mleté maso smícháme se zakysanou smetanou a kořením, osolíme. Nakrájejte cibuli a smažte do měkka. Brambory nakrájíme na tenké plátky. Nakrájejte rajčata na malé kostky. Nakrájejte také houby, pokud jsou velké. K nalití syr potřeme, promícháme s mlékem a zakysanou smetanou, nadrobno nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Na dno formy dáme cibuli, lehce ji osolíme, mleté ​​maso, nahoře rajčata, osolíme, okořeníme, přelijeme bramborami, přelijeme sýrovou směsí a přikryjeme alobalem. Vložte do trouby předehřáté na 180 *, dokud nebudou brambory vařené. (min. 40-60)

Masové kotlety v rajčatové omáčce

  • Mleté maso 500gr
  • tvaroh 100g
  • cibule 1 ks
  • zakysaná smetana 1 polévková lžíce
  • zelenina
  • sůl, pepř, česnek, kmín podle chuti

Vše promícháme, rozšleháme na misce, vytvarujeme řízky, rozválíme v mouce a osmahneme do zlatova.

Omáčka: 1 velká nakrájená cibule, rajčatový protlak 3 lžičky, cukr, sůl, pepř, voda, mouka 1 lžička, bylinky.

Smažte cibuli, posypte moukou, smažte 1-2 minuty, přidejte rajčatový protlak, míchejte, ztmavněte 3 minuty, nalijte vodu, trochu vařte. Nalijte na kotlety, duste do měkka. Na konci posypeme bylinkami.

Pokračování na další straně