Bramborový kastrol
- Mleté maso 300-400 g
- 2-3 cibule
- brambory 3 kusy velké
- houby (vařené nebo nakládané) 150g
- 1 rajče
- česnek 3 zuby
- zakysaná smetana v mletém masu 1-2 lžíce
- chmel – suneli v mletém mase 1 lžička
- sůl, mletý černý pepř
- kmín v mletém masu 1/3 lžičky
Náplň:
- sýr 100g
- mléko 50ml
- zakysaná smetana 2-3 lžíce
- zelenina
- sůl pepř.
Postup:
Mleté maso smícháme se zakysanou smetanou a kořením, osolíme. Nakrájejte cibuli a smažte do měkka. Brambory nakrájíme na tenké plátky. Nakrájejte rajčata na malé kostky. Nakrájejte také houby, pokud jsou velké. K nalití syr potřeme, promícháme s mlékem a zakysanou smetanou, nadrobno nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Na dno formy dáme cibuli, lehce ji osolíme, mleté maso, nahoře rajčata, osolíme, okořeníme, přelijeme bramborami, přelijeme sýrovou směsí a přikryjeme alobalem. Vložte do trouby předehřáté na 180 *, dokud nebudou brambory vařené. (min. 40-60)
Masové kotlety v rajčatové omáčce
- Mleté maso 500gr
- tvaroh 100g
- cibule 1 ks
- zakysaná smetana 1 polévková lžíce
- zelenina
- sůl, pepř, česnek, kmín podle chuti
Vše promícháme, rozšleháme na misce, vytvarujeme řízky, rozválíme v mouce a osmahneme do zlatova.
Omáčka: 1 velká nakrájená cibule, rajčatový protlak 3 lžičky, cukr, sůl, pepř, voda, mouka 1 lžička, bylinky.
Smažte cibuli, posypte moukou, smažte 1-2 minuty, přidejte rajčatový protlak, míchejte, ztmavněte 3 minuty, nalijte vodu, trochu vařte. Nalijte na kotlety, duste do měkka. Na konci posypeme bylinkami.
Pokračování na další straně