V březnu 2018 se sanktpetěrburský chirurg-onkolog Andrej Pavlenko, který za 16 let práce zachránil život stovkám pacientů, dozvěděl, že má rakovinu žaludku třetího stádia.

Protože měl malou šanci na uzdravení, zvolil Andrej neobvyklý způsob: tento lékař se rozhodl učinit svou chorobu veřejnou, aby na základě vlastního zážitku ukázal celý proces a všechny obtíže při léčbě pacienta s rakovinou.

Každý, kdo potřebuje informace, může sledovat průběh onemocnění i změny v životě tohoto chirurga a naslouchat jeho myšlenkám.

I my jsme přesvědčeni, že hlavní zbraní v boji proti vážnému onemocnění jsou informace. Jak žít, pokud vám našli onkologické onemocnění? Andrej Pavlenko je plný nápadů a plánů a nehodlá se vzdát:

„Chci, abyste byli o své nemoci co možná nejvíce informováni, abyste věděli o všech možných komplikacích, které můžete očekávat. A chtěl bych vám co nejotevřeněji říct, jak se s nimi dá bojovat.“

Andrej Pavlenko, onkologický lékař

Člověk, který trpí rakovinou, neví, kam jít, koho kontaktovat a co má dělat. Utápí se v moři protichůdných informací, bojí se informovat o této hrozné diagnóze své příbuzné a téměř nic o své nemoci neví.

Hrdina našeho článku se domnívá, že tato situace je nepřípustná. Andrej Pavlenko, chirurg-onkolog ze Sankt Petěrsburgu, chce ve svém projektu „Život člověka“ a současně i v publikaci „Takové záležitosti“ popsat den po dni svůj život pacienta a systém onkologické péče v Rusku.

„Když mi kolegové poprvé řekli, že mám rakovinu, přeběhl mi mráz po zádech, horká vlna mě zalila od hlavy k patě – byl to šok. Ale už po několika minutách jsem se celkem vzpamatoval a přesně jsem chápal, co je třeba dělat dál. Ten den jsem se vrátil domů a rovnou řekl své ženě: „Аničko, mám rakovinu.“ Před dětmi jsem to také neskrýval: „Táta má nádor. Táta se bude léčit,“ — vypráví Andrej.

článek pokračuje na další stránce….