Pokud mátu nevaříme, zachová se maximální možný účinných látek. Babičky nám dávali tento sirup v čaji, vždy když nás bolelo břicho. Sirup je skvělý pro trávení a když máte po dobrém obědě potíže. Je také skvělý pro nemoci (nachlazení, chřipka, bolest v krku), pro letní limonády a také jako sladidlo pro dorty a domácí dezerty. Dělám to každý rok a letos jsme požehnali mátou. Sirup by měl být skladován na chladném tmavém místě. Máme ho v suterénu.

Jaké má účinky mátový sirup ?

  • podporuje trávení
  • Uklidňuje při bolesti břicha a pocitu plněné žaludku například po těžkém obědě
  • odstraňuje stres
  • Pomáhá při bolesti hlavy a migréně
  • Prevence před pálením žáhy
  • Nejlepší letní osvěžení do limonád

Co budeme potřebovat ?

  • 2 hrsti mátových lístků
  • 1 citrón
  • 1 litr vody
  • 750 g třtinového cukru (v původním receptu je 1 kg krystalového cukru, já dávám třtinový)
  • 1 sáček kyseliny citronové

Pokračování na další straně