Vynikající domácí sirupy z přísad, které máte k dispozici právě v tomto období – vyzkoušejte ten z bezu. rebarbory ​​nebo levandule.

Sirup z květů černého bezu – na horečku i bolest břicha

Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.

Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.

Jak postupovat?

Vynikající velmi chutný recept na bezový sirup bez cukru. Je nejen vynikající na ochucení limonád, koláčů a dezertů.

Na léčivý bezový sirup potřebujeme:

cca 35 květů bezu

1,5 l převařené a vychladlé vody

900 ml akátového medu

6 citronů v bio kvalitě

postup:

Květiny bezu nathajte na místech, která nejsou prašné – ideální dále od silnic a za slunečného dne.

Květy bezu ručně probereme, a do velkého poháru nastříháme jen kytičky bez zelených částí.

Květy zalijeme vodou, tak aby byly ponořeny, přidejte na plátky nakrájíme citrony a pohár zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou. Necháme odstát alespoň 24 hodin na tmavém a chladném místě.

Potom Bezinky scedíme a vymačkáme všechnu šťávu z květů a citronů a přelijeme do hrnce. Přidáme citrónovou šťávu ze zbývajících citronů (přeceďte přes sítko), med a sirup přivedeme na mírném ohni do varu. Vaříme 5 minut a potom sirup opatrně přelijeme do teplých vysterilizovaných sklenic. Dobře uzavřeme a necháme zabalené v dece / utekáru úplně vychladnout.

Skladujeme v komoře na tmavém místě, a po otevření jej skladujte v chladničce. Bezinkový sirup nemusíte používat jen do limonád, jde io vynikající sladidlo do koláčů a nepečených dezertů.

Léčivý sirup z levandule – jednotka proti nadýmání

  • pomáhá při nafukování a trávicích potížích,
  • odstraňuje migrénu a bolest hlavy,
  • příznivě ovlivňuje funkčnost trávicí a vylučovací soustavy ,
  • podporuje přirozené trávení a tvorbu žluči,
  • prospívá činnosti střev ,
  • zklidňuje a pomůže vám lépe spát – dejte si lžičku před spaním, nebo pohár levandulové limonády,
  • zlepšuje soustředění ,
  • úžasné ochucovadlo do jídel a nápojů.

potřebujeme:

1,5 l vody

700 g – 1 kg cukru (krystalový nebo třtinový)

30 g kyseliny citrónové

100-130 g levandulových květů nastříhaných nadrobno

1 citron (dobře omytý)

postup:

Ingredience (kromě citrónu) jednoduše dáme do hrnce. Zalijeme 1,5 l vařící vody. Mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidáme nakrájený citron . Přikryjeme gázou, kterou připevníme gumičkou a necháme odstát dva dny, při pokojové teplotě, mimo přímého slunce . Každý den promícháme . Poté scedíme a uchováváme ve skleněných lahvích. Používáme ho na přípravu limonád, čajů, do desertů na přelití palacniek!

Pokračování na další straně