Jak tedy zjistit, zda výše popsaný systém zpracování tuků lymfatickým systémem a játry funguje?

Je to možné pomocí pozorování následujících příznaků:

  • nadýmání
  • svědění a zvýšená citlivost poprsí během menstruace
  • ukládání tuku v okolí břicha
  • nadměrná citlivost
  • podrážděná pokožka a svědění
  • ztuhlost kloubů
  • otoky rukou a nohou
  • problémy s vyprazdňováním (zácpa)
  • občasné bolesti hlavy

Co se v těle děje když trávení a eliminace toxinů nefungují

Klky ve střevech může poškodit několik různých faktorů, jako jsou například druh stravy. Činnost střev však dokáže ovlivnit i takový stres.

Při nadměrném stresu může dokonce dojít až k vysušení klků a následným občasným zácpám. Pokud jsou zácpy časté, to klky ještě více poškozuje. Tehdy se ve střevech začnou tvořit reaktivní hleny.

Když je hlenů dostatek, budete mít pravidelnou stolici (1 až 3 krát denně), ale zároveň můžete trpět plynatostí střev, nějakou přidruženou chorobou či extra tukem v okolí břicha.

Při příliš velké produkci hlenů může docházet k řídnutí stolice a vzniku průjmů. V takovém případě byste neměli léčbu odkládat. Tímto stavem je třeba se vážně zabývat, protože to jasně značí, že vaše střevní klky jsou poškozeny a zaobalené v hlenu.

Tehdy jsou totiž procesy zpracování dobrých tuků, odvádění toxinů a normální imunitní reakce zablokované.

Za běžných okolností, když se v lymfě objeví toxiny, jejich neutralizace se uskuteční ve více než 500 uzlinách lymfatického systému.

Pokud je však hlenů příliš mnoho, toxiny se nevylučují v lymfatickém systému, ale jsou přesměrovány do jater a ta se pak zahltí, případně dojde až k jejímu poškození.

Kromě toho, do těla mohou pronikat i další škodlivé elementy, jako jsou bakterie, viry, těžké kovy, paraziti či nedostatečně strávené cizorodé bílkoviny, které jsou často příčinou autoimunitních onemocnění.

Je proto nesmírně důležité udržovat ve střevech rovnováhu. Tu mohou narušit několik faktorů. Kromě již zmíněného stresu jsou to i:

  • zpracované potraviny
  • nadměrné pití kávy
  • slazené nápoje
  • přídatné látky v potravinách (barviva, stabilizátory, konzervační látky a podobně)
  • překyselení

V konečném důsledku může nadměrné zahlenění střev vést k poškození jater, blokování pankreatických enzymů, nestrávené potravě hnijící ve střevech, problémům se žlučníkem a celé paletě dalších zdravotních problémů.

Pravidla pro zprůchodnění detoxikačních cest – strana 3