Rostlina by se měla sbírat pouze z ekologicky čistých oblastí, mimo dálnic a velkých měst.
ingredience
- 500 g květů pampelišky
- 1 litr kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena
postup
- Květy si nasbírejte v suchém a slunečném počasí. Vložte si je do půllitrové nádoby (květy není nutné mýt) .
- Pampelišky zalijte olejem až k povrchu nádoby a hrdlo nádoby převažte gázou.
- Nádobu nyní postavte na 3 týdny na teplé a slunečné místo.
- Když květy pampelišky začnou hnědnout, přeceďte olej přes gázu do sterilizované láhve z tmavého skla.
- Léčivý olej skladujte na tmavém a chladném místě.
Květiny pampelišky lze zamrazit a použít je v zimním období k přípravě zmíněného oleje.
Tento extrakt z pampelišky pomáhá při onemocnění jater, žlučových kamenech, při problémech s častou zácpou jakož i při onemocněních s gastrointestinálního traktu (gastritida, kolitida).
Užívejte 1 PL 3krát denně během jídla.
Při bolestech kloubů je třeba, abyste si pampeliškový olej potírali na bolestivá místa nejlépe 2-3x denně – to vám poskytne přetrvávající analgetický účinek. Salát dochucený tímto olejem dostane nejen skvělou chuť, ale i zdraví prospěšné látky.
Užitečné vlastnosti pampelišky můžete využít i při léčbě kožních onemocnění. Pro tento účel použijte olejové mastičky, které pomáhají při chřipce, ekzémech, ranách, popáleninách, svrabu či při kousnutí hmyzem.