Rostlina by se měla sbírat pouze z ekologicky čistých oblastí, mimo dálnic a velkých měst.

ingredience

  • 500 g květů pampelišky
  • 1 litr kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena

postup

  1. Květy si nasbírejte v suchém a slunečném počasí. Vložte si je do půllitrové nádoby (květy není nutné mýt) .
  2. Pampelišky zalijte olejem až k povrchu nádoby a hrdlo nádoby převažte gázou.
  3. Nádobu nyní postavte na 3 týdny na teplé a slunečné místo.
  4. Když květy pampelišky začnou hnědnout, přeceďte olej přes gázu do sterilizované láhve z tmavého skla.
  5. Léčivý olej skladujte na tmavém a chladném místě.

Květiny pampelišky lze zamrazit a použít je v zimním období k přípravě zmíněného oleje.

Tento extrakt z pampelišky pomáhá při onemocnění jater, žlučových kamenech, při problémech s častou zácpou jakož i při onemocněních s gastrointestinálního traktu (gastritida, kolitida).

Užívejte 1 PL 3krát denně během jídla.

Při bolestech kloubů je třeba, abyste si pampeliškový olej potírali na bolestivá místa nejlépe 2-3x denně – to vám poskytne přetrvávající analgetický účinek. Salát dochucený tímto olejem dostane nejen skvělou chuť, ale i zdraví prospěšné látky.

Užitečné vlastnosti pampelišky můžete využít i při léčbě kožních onemocnění. Pro tento účel použijte olejové mastičky, které pomáhají při chřipce, ekzémech, ranách, popáleninách, svrabu či při kousnutí hmyzem.

ZANECH STOPU

Please enter your comment!
Please enter your name here