Rostlina by se měla sbírat pouze z ekologicky čistých oblastí, mimo dálnic a velkých měst.

ingredience

  • 500 g květů pampelišky
  • 1 litr kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena

postup

  1. Květy si nasbírejte v suchém a slunečném počasí. Vložte si je do půllitrové nádoby (květy není nutné mýt) .
  2. Pampelišky zalijte olejem až k povrchu nádoby a hrdlo nádoby převažte gázou.
  3. Nádobu nyní postavte na 3 týdny na teplé a slunečné místo.
  4. Když květy pampelišky začnou hnědnout, přeceďte olej přes gázu do sterilizované láhve z tmavého skla.
  5. Léčivý olej skladujte na tmavém a chladném místě.

Květiny pampelišky lze zamrazit a použít je v zimním období k přípravě zmíněného oleje.

Tento extrakt z pampelišky pomáhá při onemocnění jater, žlučových kamenech, při problémech s častou zácpou jakož i při onemocněních s gastrointestinálního traktu (gastritida, kolitida).

Užívejte 1 PL 3krát denně během jídla.

Při bolestech kloubů je třeba, abyste si pampeliškový olej potírali na bolestivá místa nejlépe 2-3x denně – to vám poskytne přetrvávající analgetický účinek. Salát dochucený tímto olejem dostane nejen skvělou chuť, ale i zdraví prospěšné látky.

Užitečné vlastnosti pampelišky můžete využít i při léčbě kožních onemocnění. Pro tento účel použijte olejové mastičky, které pomáhají při chřipce, ekzémech, ranách, popáleninách, svrabu či při kousnutí hmyzem.