Na výrobu zelného džusu budete potřebovat:
- odšťavovač
- nůž
- teplou vodu
- 1 středně velké zelí
- 1 polévkovou lžíci jablečného octa
Postupujte následovně:
1) Překrojte zelí na dvě poloviny. Z první vyrobíte džus, druhou si odložte na později.
2) Napusťte do hrnce nebo umyvadla teplou vodu, přidejte jablečný ocet a ponořte do roztoku zelí. Nechte to odstát 10 minut, aby se zelí očistilo od postřikových látek.
3) Po očištění zelí pokrájejte na menší kousky a ty ještě jednou propláchněte ve studené vodě.
4) Vložte zelí do odšťavňovače a odšťavněte jej.
Nejlepší je vždy čerstvě odstavený džus. Pokud byste ho nedopili, zbytek uskladněte v ledničce, ne však déle než 4 hodiny.
užívání:
Na konzumaci zelného džusu neexistují žádná omezení. Užívejte ho podle potřeby.
Pro prevenci se doporučuje vypít 1 sklenice (2 dcl) zelného džusu denně před snídaní nebo před obědem.
V případě onemocnění střev, žaludku nebo rakoviny zvyšte dávku na 2 až 3 sklenice denně.
Větší množství zelné šťávy může vyvolat nadýmání. V takovém případě denní dávku je nutné snížit.