Na výrobu zelného džusu budete potřebovat:

  • odšťavovač
  • nůž
  • teplou vodu
  • 1 středně velké zelí
  • 1 polévkovou lžíci jablečného octa

Postupujte následovně:

1) Překrojte zelí na dvě poloviny. Z první vyrobíte džus, druhou si odložte na později.

2) Napusťte do hrnce nebo umyvadla teplou vodu, přidejte jablečný ocet a ponořte do roztoku zelí. Nechte to odstát 10 minut, aby se zelí očistilo od postřikových látek.

3) Po očištění zelí pokrájejte na menší kousky a ty ještě jednou propláchněte ve studené vodě.

4) Vložte zelí do odšťavňovače a odšťavněte jej.

Nejlepší je vždy čerstvě odstavený džus. Pokud byste ho nedopili, zbytek uskladněte v ledničce, ne však déle než 4 hodiny.

užívání:

Na konzumaci zelného džusu neexistují žádná omezení. Užívejte ho podle potřeby.

Pro prevenci se doporučuje vypít 1 sklenice (2 dcl) zelného džusu denně před snídaní nebo před obědem.

V případě onemocnění střev, žaludku nebo rakoviny zvyšte dávku na 2 až 3 sklenice denně.

Větší množství zelné šťávy může vyvolat nadýmání. V takovém případě denní dávku je nutné snížit.