postup:

Pokud den před sklizní pršelo, kopřivu nemusíte ani mýt – sbírejte ji tam, kde máte jistotu, že nedošlo ke znečištění. Pokud se ji přece jenom rozhodnete umýt, tak jen tak, že krátce ponoříte do vody.

Připravíme si nádobu, do které ponoříme kopřivu a nařezané citrony. Přikryjeme a necháme 24 hodin louhovat. Pak dobře promícháme a scedíme tekutinu, do které přidáme cukr nebo med a necháme ještě tak den odležet, dokud se cukr rozpustí (občas promícháme). Skladujeme v čistých nádobách v ledničce.

Na anémii jsem kopřivový sirup užívala tak, že 100 ml tekutiny jsem smíchala se stejným množstvím vody a pila během dne.

Recept na kopřivový sirup, který dlouho vydrží i bez sterilizace

co budeme potřebovat:

  • 40 ks kopřivy (já dávám vršky kopřiv)
  • 40 g kyseliny citrónové
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 2 l horké vody

postup:

Kopřivu dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citrónovou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.

Potom tekutinu scedíme. Přendáme ji na sporák a necháme trochu zahřát, přidáme cukr – díky zahřátí se cukr lépe rozpustí. Pokud vznikne pěna, odebereme ji pomocí naběračky.

Necháme vychladnout a dáme do čistých sklenic. Netřeba sterilizovat. Používáme jako klasický sirup.