Co budeme potřebovat:

  • 2 litry vody
  • 1 velkou láhev na zavařeniny (například od okurek)
  • 100 až 130 gramů cukru (6 až 8 polévkových lžic), nejlepší je hnědý cukr z třtiny
  • 1 kořen zázvoru zhruba 8 až 10 cm dlouhý
  • 1 až 2 dcl vodního kefíru (může být i klasický z mléka)

postup přípravy

1) Do velkého hrnce nalijeme vodu a necháme ji sevřít.

2)Po sevření vody do ní přidáme nastrouhaný zázvor, snížíme teplotu, překryjeme pokličkou a necháme povařit zhruba 3 minuty.

3) Po dovaření vypněte sporák, nasypte do hrnce cukr a zamíchejte, aby se všechen rozpustil. Nápoj nechte vychladnout.

4) Následně po vychladnutí na pokojovou až mírně letní teplotu přelijte celý obsah hrnce do velké, dobře vysterilizované sklenice.

5) Přidejte do toho kefír, zamíchejte a sklo uzavřete gázou nebo látkou, kterou na hrdlo upevněte gumičkou, aby se Vám do sklenice nedostal hmyz.

6) Nálev necháme odstát na teplém místě po dobu 7 dnů.

7) Po sedmi dnech obsah sklenice scedíme do lahví – nejlépe skleněné, ale mohou být i plastové.

8) Lahve uzavřeme a necháme je uzavřené dalších pár dní, aby se v nich vytvořil oxid uhličitý, který dodá nápoji jiskru.

Užívání

Nápoj užívejte tak často, jak jen chcete.

Pro prevenci různých onemocnění stačí vypít 1 sklenice nápoje denně, případně každý druhý den.

V případě nějaké choroby, jako jsou artritida, vysoký cholesterol či chřipka nebo nachlazení můžete zvýšit dávku na 2 až 3 sklenice denně.