10 pravidel „dětského spaní“

Jasně určete režim spánku

Spolu s partnerem určete přesný čas, kdy bude vaše dítě chodit spát. Na tento čas je třeba se předem připravit, proto už aspoň půl hodinu před spaním postupně dítě nasměrujte k osobní hygieně a k uložení do postele, ne až v době, kdy má jít spát.

Rodiče by se měli v tomto směru navzájem podporovat a oba dohlížet na to, aby dítě skutečně zalehlo v určeném čase.

S rodiči nebo samo?

Rozhodnutí je jen na vás, ale pro dítě i pro rodiče je z dlouhodobého hlediska lepší, když dítě spí ve své vlastní postýlce a ve vlastním pokoji.

Nebojte se dítě budit

Pokud vaše ratolest usne během dne, nebojte se ho probudit. Spát se má v noci – pokud se dítě zregeneruje během dne, v noci nebude moci spát.

Optimalizujte stravu

Tak jako pro dospělé, ani pro děti není vhodné před spaním jíst těžká jídla. Večeře by měla být v dostatečném časovém předstihu a to jen lehká. Organismus, který je zaměstnán trávením těžkých jídel, si v noci neodpočine a navíc to způsobuje další zdravotní potíže. To platí stejně pro děti, jako pro dospělé.

Myslete na vzduchu v pokoji

Optimální teplota v místnosti, v níž se dítě spí, by měla být 18 až 21 °C a vlhkost vzduchu 50-70%.

Osobní hygiena před spaním

Kromě čištění zubů je dobré dopřát dítěti před spaním i chladnou sprchu. Tělo se tak během spánku lépe zregeneruje.

Vhodně připravená postel

Ložní prádlo by mělo být čisté, měkké a matrace raději tvrdší. Děti do tří let dokonce nepotřebují ani polštář. Myslete na to, že páteř vašeho dítěte se stále vyvíjí a měkká nebo proleželá matrace rozhodně nejsou pro vaše dítě vhodné!

Kvalitní plenky

Pro ty nejmenší je třeba na noc zajistit kvalitní pleny, které dokáží absorbovat hodně tekutin a dobře těsní. Není nic horšího, když je děťátko ve spánku rozptylováno nechtěnými problémy v plenkách.