4) Tučné živočišné produkty

Jak již bylo zmíněno, zdravé tuky, které získáváme z prospěšných olejů, ořechů a ryb, jsou pro naše zdraví velmi prospěšné.

Na straně druhé jsou trans tuky, kterým bychom se naopak měli vyhýbat. Kromě toho jsou však i další typy tuků, kterým se je třeba raději vyvarovat.

I přesto, že saturované tuky z masa a mléčných produktů mají vyšší nutriční hodnotu než trans tuky, i ty však dokáží výrazně přispět k množství tělesného tuku.

Nejběžnějším zdrojem těchto tuků jsou kusy tučného masa, máslo, smetana a plnotučné mléko.

Zatímco saturované tuky jsou bez pochyb součástí vyvážené stravy (bez ohledu na to, co se vám snaží různí výživoví odborníci „namluvit), stačí nám velmi malé množství na to, aby naše tělo dostalo, co potřebuje.

Proto není nutné úplně je vyřadit ze stravování, ale určitě by měl být příjem těchto tuků omezený.

5) Smažená jídla

Jsou základem městských veletrhů i řetězců s rychlým občerstvením. No jistě už dobře víte, že smažená jídla, i když jsou chutná, si vybírají svou daň.

Zatímco si vaše chuťové pohárky užívají výbornou chuť, zbytek těla nabírá na tucích, zvyšuje se riziko obezity, mozkové příhody, ba dokonce i rakoviny.

Nutriční hodnota těchto ve fritéze vymáčených jídel je velmi nízká. Množství vitaminů je v nich minimální a miktonutrienty jsou nestabilní.

Překonání touhy po smažených koblihách a jejich náhrada něčím zdravějším by mohly být prvním velkým krokem za plochým bříškem.

6) Alkohol

Pravděpodobně jedna z nejméně očekávaných potravin na našem seznamu je alkohol.

Konzumace nadměrného množství alkoholu nutí naše játra pracovat naplno. Během neustálé snahy filtrovat všechny škodlivé látky tělo může zapomínat na spalování tuků.

Největší zlo zde vzniká právě ve spojitosti s již výše zmíněnými slazenými nápoji.

Už i jediný drink obsahuje velké množství kalorií, často cukrů, které se rychle přeměňují na tuk.

Stejně tak se popíjení alkoholických nápojů často spojuje s ne právě nejzdravějšího jídly. Deset piv, které vedou ke koupi pizzy uprostřed noci, určitě není to pravé pro ploché břicho.

7) Těsto

Pečené dobroty, jako velký narozeninový dort nebo vánoční koláčky, dodávají speciálním příležitostem správný punc. Avšak co se týče výživové hodnoty, jen těžko je lze považovat za správnou volbu.

Jsou fajn, jako drobná příležitostní potěšení, ale vysoký obsah cukru a tuku, spolu s nedostatkem proteinu, z nich dělá pro naše tělo velkou tukovou bombu.

Dokonce i tyčinky, které se pyšní „zdravým vzhledem“ jsou plné cukru.

Vždy si přečtěte etiketu před tím, než se rozhodnete něco sníst. Také se snažte hledat zdravější možnosti, kterými nahradit koláče a sušenky.

Například, nic nepřekoná takový řecký salát. Chvíli sice trvá ocenit jeho chuť před chutí koláčů, ale pokud si jednou zvyknete, nedáte na něj dopustit.

8) Potraviny s vysokým obsahem soli

Slané výrobky jsou pravděpodobně jedním z nejhorších přispěvatelů k nadbytečnému tuku, protože se nedají měřit v kaloriích.

Sodík převládá v mnoha oblíbených polotovarech, protože zlepšuje chuť a prodlužuje životnost potraviny. Zároveň však také přispívá k zakulacení vašeho bříška.

Jelikož způsobuje zadržování vody, přehnaná konzumace může vést k nafukování a také může způsobit nebezpečné výkyvy krevního tlaku.

Až budete příště v supermarketu lépe se koukněte na etikety jednotlivých potravin a možná budete překvapeni, kolik soli se v některých z nich nachází.

Slovo na závěr

Nejlepším způsobem, jak bojovat proti břišnímu tuku, je vyhnout se jeho vzniku.

Jediný ověřený způsob jak toho dosáhnout je, že budete dbát na správnou stravu. Nesmíte také zapomínat na fyzickou aktivitu a vyhýbání se těm potravinám, které snahu o ploché břicho sabotují.

Různé moderní způsoby stravování často zahrnují potraviny, které podporují tvorbu tukových zásob. Ve vás to pak zanechává touhu je všechny spálit.

Není vůbec těžké najít vhodné a zdravé alternativy dopomáhající získat ploché bříško, o které se tak dlouho snažíte.