4) Citronová šťáva

Citronová šťáva má silné protizánětlivé účinky a obsahuje také vitamin C, který pomáhá hojit a regenerovat dásně.

Ingredience: vymačkaná šťáva z 1 citronu a 1 pohár (2 dcl) vlažné vody

Postup: Zkombinujte citronovou šťávu a vodu. Výslednou směsí si pravidelně několikrát denně proplachujte ústa. Proplachování však nedělejte déle než 1 minutu a po ukončení si alespoň půl hodinu nečistěte zuby, protože citronová šťáva může mírně oslabit zubní sklovinu.

5) Aloe vera

Aloe vera má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je proto výborným prostředkem na záněty dásní, ale i na jiné zánětlivé stavy v organismu.

Ingredience: list aloe vera

Postup: Z vnitra listu aloe vera vyškrábat gel. Ten si naneste na dásně a nechte chvíli působit. Opakujte to 4 až 5 krát denně.

6) Hřebíček

Hřebíček obsahují látky, které mají silné protizánětlivé, antibiotické a anestetické vlastnosti. Na infekce orální dutiny se používají již odpradávna.

Ingredience: 10 hřebíčků

Postup: Vložte si hřebíček do úst a držte je tam 30 minut až 1 hodinu. Občas je mírně zuby stiskněte, abyste urychlili uvolňování účinných látek. Pak hřebíček vyplyvněte a v případě potřeby kúru zopakujte párkrát za den.

7) Šalvěj a máta peprná

Šalvěj a máta peprná jsou další velmi prospěšné bylinky k léčbě zánětů ústní dutiny. Mají silné antibakteriální, protizánětlivé a otoky tlumící účinky.

Ingredience: 1 polévková lžíce šalvěje nebo máty, 1 sklenice (2 dcl) vody

Postup: Přiveďte vodu do varu a vložte do ní bylinky. Na mírném ohni povařte 5 až 10 minut. Nálev sceďte a nechte vychladnout. Pak si s touto tekutinou proplachujte ústa pár minut, několikrát za den.