4) Váha

Meloun obsahuje více než 90% vody. Zralé ovoce by podle zkušeného pěstitele mělo být těžší než vypadá. Pokud si nejste jisti vezměte dva melouny přibližně stejně velké – ten těžší bude sladší!

5) Zvuk

Poklepejte na kůru melounu – je to jednoduchý způsob, jak zjistit, zda je ovoce zralé. Zralý meloun krásně rezonuje (zpívá), pokud zní dutě – jako prázdný sud, s největší pravděpodobností je již přezrálý. Pokud neslyšíte žádnou odezvu, meloun je nezralý. Když meloun nahoru a dolů (po ose) trochu stisknete, jemně zapraská.

6) Barva

Zralé melouny jsou tmavě zelené a matné. Lesklé melouny nejsou dostatečně zralé.

7) Stonek

Pokud je stále na ovoci, neměl by být zelený, ale měl by být suchý, žlutý až nahnědlý. Pokud na ovoci není, místo stopky by mělo být vyschlé a tvrdé.

8) Vůně

Melounová kůra by měla mít charakteristickou svěží vůni. Pokud necítíte nic, meloun byl pravděpodobně vypěstován příliš rychle.