Příčiny nedostatku hořčíku
Hlavní příčinou nedostatku hořčíku je jeho nedostatek ve stravě, protože ta se v dnešní době vyznačuje vysokým stupněm zpracování (převážně u bílé mouky, masa a mléka), během kterého se z potravin vytrácí.
Kromě toho stále méně jíme potraviny bohaté na tento důležitý minerál, jako jsou luštěniny, ořechy, zelená listová zelenina či mořské řasy.
Problém je také ochuzená půda, která se v důsledku intenzivního zemědělství a pěstováním monokultur vyčerpala o důležité minerály.
Nesmíme zapomínat ani na situace, kdy se hořčík z těla nadměrně vyplavuje. K tomu dochází zejména při:
- užívání antibiotik
- užívání diuretik
- nadměrné konzumaci alkoholu, soli, kofeinu a kyseliny fosforečné (kolové nápoje)
- dlouhodobém stresu
- nadměrném pocení a silné menstruaci
- výskytu střevních parazitů
Důležité je také si uvědomit, že vstřebávání vápníku ovlivňují i jiné látky. Proto, pokud užíváte doplňky s hořčíkem, je třeba současně užívat i vitamín B6, D, K2 a selen.
Jedna studie k tomu uvádí:
„Je politováníhodné, že dochází k nedostatku tak levného a netoxického prvku, což pak vede k nepřebernému množství onemocnění a lidského utrpení napříč celým světem.“
Jak odstranit nedostatek hořčíku
Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak odstranit nedostatek hořčíku v těle. Řiďte se následujícími doporučeními:
1) Vyhýbejte se lékům, které vyplavují hořčík z těla, jako jsou diuretika a léky proti vysokému krevnímu tlaku.
2) Omezte příjem kávy, kol, soli, cukru a alkoholu.
3) Praktikujte aktivní relaxaci.
4) Jezte potraviny bohaté na hořčík – petržel, fíky, česnek, mandle, žito, ječmen, avokádo, kelp, pšeničné klíčky, oříšky kešu, pohanku, brazilské ořechy, pekanové ořechy, vlašské ořechy, datle, růžičková kapusta, krevety, zelenou listovou zeleninu.
5) Dělejte si lázně s Epsomskou solí (síran hořečnatý).
6) Užívejte doplňky stravy s obsahem hořčíku, vitamínu D, B6, K2 a selenu.
V případě, že budete užívat doplňky, důležitá je také forma hořčíku.
Nejhůře vstřebatelné jsou oxidy, sulfáty a karbonáty (uhličitany). Nejlepší jsou citráty, sladový výtažek a laktáty hořčíku.
V případě laktátů nesmíte alespoň 2 hodiny před nebo po jejich užití pít mléko ani konzumovat mléčné výrobky, které by bránily vstřebání laktátů hořčíku.
Rovněž, v případě, že trpíte na ledvinové kameny nebo vážným onemocnění srdce, před užíváním hořčíku se pro jistotu poraďte se svým lékařem.
Sledujte nás na Facebooku
https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/