Příčiny nedostatku hořčíku

Hlavní příčinou nedostatku hořčíku je jeho nedostatek ve stravě, protože ta se v dnešní době vyznačuje vysokým stupněm zpracování (převážně u bílé mouky, masa a mléka), během kterého se z potravin vytrácí.

Kromě toho stále méně jíme potraviny bohaté na tento důležitý minerál, jako jsou luštěniny, ořechy, zelená listová zelenina či mořské řasy.

Problém je také ochuzená půda, která se v důsledku intenzivního zemědělství a pěstováním monokultur vyčerpala o důležité minerály.

Nesmíme zapomínat ani na situace, kdy se hořčík z těla nadměrně vyplavuje. K tomu dochází zejména při:

  • užívání antibiotik
  • užívání diuretik
  • nadměrné konzumaci alkoholu, soli, kofeinu a kyseliny fosforečné (kolové nápoje)
  • dlouhodobém stresu
  • nadměrném pocení a silné menstruaci
  • výskytu střevních parazitů

Důležité je také si uvědomit, že vstřebávání vápníku ovlivňují i ​​jiné látky. Proto, pokud užíváte doplňky s hořčíkem, je třeba současně užívat i vitamín B6, D, K2 a selen.

Jedna studie k tomu uvádí:

Je politováníhodné, že dochází k nedostatku tak levného a netoxického prvku, což pak vede k nepřebernému množství onemocnění a lidského utrpení napříč celým světem.

Jak odstranit nedostatek hořčíku

Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak odstranit nedostatek hořčíku v těle. Řiďte se následujícími doporučeními:

1) Vyhýbejte se lékům, které vyplavují hořčík z těla, jako jsou diuretika a léky proti vysokému krevnímu tlaku.

2) Omezte příjem kávy, kol, soli, cukru a alkoholu.

3) Praktikujte aktivní relaxaci.

4) Jezte potraviny bohaté na hořčík – petržel, fíky, česnek, mandle, žito, ječmen, avokádo, kelp, pšeničné klíčky, oříšky kešu, pohanku, brazilské ořechy, pekanové ořechy, vlašské ořechy, datle, růžičková kapusta, krevety, zelenou listovou zeleninu.

5) Dělejte si lázně s Epsomskou solí (síran hořečnatý).

6) Užívejte doplňky stravy s obsahem hořčíku, vitamínu D, B6, K2 a selenu.

V případě, že budete užívat doplňky, důležitá je také forma hořčíku.

Nejhůře vstřebatelné jsou oxidy, sulfáty a karbonáty (uhličitany). Nejlepší jsou citráty, sladový výtažek a laktáty hořčíku.

V případě laktátů nesmíte alespoň 2 hodiny před nebo po jejich užití pít mléko ani konzumovat mléčné výrobky, které by bránily vstřebání laktátů hořčíku.

Rovněž, v případě, že trpíte na ledvinové kameny nebo vážným onemocnění srdce, před užíváním hořčíku se pro jistotu poraďte se svým lékařem.

Sledujte nás na Facebooku

1 komentář

ZANECH STOPU

Please enter your comment!
Please enter your name here